Ponedjeljak, 19 Listopad 2015 14:59

Završeno poravnavanje računa za proizvodnu 2014.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBAVIJEST AGENCIJE ZA PLAĆANJE U POLJOPRIVREDI -

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvršila je poravnavanje računa, temeljem odobrenih isplata za proizvodnu 2014. godinu. Obzirom da je 15.10. 2015. godine završila financijska godina u EU do tada je trebalo poravnati račune, što je i učinjeno. Po isplati i ovih posljednjih sredstava za 2014. godinu, Agencija je krenula s generiranjem Odluka o odobrenim i isplaćenim sredstvima izravne potpore za 2014. – koje će do kraja mjeseca biti dostupne korisnicima na AGRONET-u.  

Dakle, novac koji je plaćen korisnicima završno s prošlim tjednom ne odnosi se na proizvodnu 2015. godinu. Agencija za plaćanja upravo radi izračune i priprema isplatu predujma izravnih plaćanja za 2015. godinu. Više informacija o iznosima i vrstama potpore koje će se isplatiti u tekućoj godini imat ćemo krajem ovog mjeseca, kada ćemo obavijestiti korisnike potpora i medije.  

Zbog isplate koja slijedi, ovom prilikom podsjećamo sve korisnike potpora čiji su računi pod ovrhom da su sredstva potpore poljoprivredi do iznosa od 50.000 kuna oslobođena od ovrhe (čl. 141. Zakona o poljoprivredi). Kako bi iskoristili pravo na oslobođenje od ovrhe na potpore (odnosi se na  potpore za izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja i mjere zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda), korisnici čiji su računi na koje im se potpora isplaćuje blokirani radi provedbe ovrhe, moraju otvoriti zaštićeni račun i to na sljedeći način:

Ako novac primaju na žiro račun građana (fizičke osobe) koji počinje brojevima „311“ tada otvaranje zaštićenog račun za primanje potpore moraju zatražiti u FINI.  

Ako novac primaju na poslovni račun koji počinje brojevima „11“ tada se trebaju javiti banci i zatražiti otvaranje zaštićenog računa na koji će se moći izvršiti isplata potpore.  

Podatke o oba računa potrebno je dostaviti regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prema mjestu prebivališta korisnika, čim prije - kako bi im se sredstva mogla isplatiti u skladu sa Zakonom o poljoprivredi.