Nedjelja, 04 Listopad 2015 12:06

Europsku biološku raznolikost uništava politička neaktivnost

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Revizija EU Strategije biološke raznolikosti do 2020. godine, koju je danas objavila Europska komisija, pokazala je kako nije postignut značajan napredak u posljednjih nekoliko godina kako bi se zaustavio gubitak biološke raznolikosti i obnovili uništeni ekosustavi. Neadekvatna provedba postojećeg zakonodavstva te povećani pritisak poljoprivrednog sektora identificirani su kao glavni uzroci nestanka prirode.

Strategija koju su poduprle sve države članice Europske unije u 2011. godini, obuhvaća šest glavnih ciljeva koje treba ispuniti kako bi osigurali da europske životinjske i biljne vrste od vitalnog značaja za našu egzistenciju ne nestanu. Nakon četiri godine implementacije napredak je primjetan tek na jednome cilju, dok se primjerice u poljoprivredi ili šumarstvu ne prepoznaje nikakav pomak. Političko djelovanje u tim je sektorima nedovoljno. Nedavno su u Velikoj Britaniji WWF i druge nevladine organizacije tužile Vladu zbog neuspjeha sektora poljoprivrede u borbi protiv zagađenja koje onemogućuje obnovu prirodnih staništa.

Zahvaljujući EU direktivama o pticama i staništima stanje mnogih staništa i vrsta poboljšalo se diljem Europe. Svjedoci smo oporavka ugroženih vrsta poput medvjeda, vuka, dabra i vidre. Prednosti za prirodu, ljude i gospodarstvo koji proizlaze iz tog procesa znatno su porasle. To pokazuje da je postojeći zakonski okvir učinkovit te je potrebna samo stroga provedba.

- Prije nekoliko dana u New Yorku smo mogli čuti potpredsjednika Europske komisije Timmermansa da je potrebno ciljeve održivog razvoja pretvoriti u jake političke akcije. Od Svjetskog summit-a 1992. očuvanje biološke raznolikosti bilo je u središtu agende za održivi razvoj. Današnju reviziju EU Strategije biološke raznolikosti treba promatrati kao priliku za pojačanje očuvanja biološke raznolikosti u Europi i na globalnoj razini - rekla je Genevieve Pons-Deladriere, voditeljica WWF Ureda za europsku politiku.

- Komisija mora iskoristiti svoju moć kako bi države članice primijenile i provele direktive o pticama i staništima te popravile svoje energetske i prometne te poljoprivredne politike. Intenzivnu poljoprivredu, kao jedan od glavnih uzroka gubitka biološke raznolikosti, bilo bi potrebno sagledati posebno ozbiljno: proizvodnja hrane ovisi o prirodi i treba doprinijeti njenom očuvanju a ne nestanku - rekla je Martina Mlinarić, savjetnica za biološku raznolikost i vode u WWF-ova ureda za europsku politiku.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Ljiljan Zlatan (zaštićena biljka)