Petak, 02 Listopad 2015 16:20

Povodom Dana Grada Lipika otvoreno reciklažno dvorište vrijedno 2,2 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

REALIZACIJU JOŠ ČEKAJU PROJEKTI VRIJEDNI 400 MILIJUNA KUNA -

LIPIK – Danas je u sklopu obilježavanja Dana Grada Lipika otvoreno novoizgrađeno reciklažno dvorište vrijedno 2,2 milijuna kuna. - Mi u Lipiku smo se davno opredijelili za očuvanje prirode a ova investicija govori tome u prilog. Naše reciklažno dvorište prvo je takve vrste u Požeško-slavonskoj županiji – istakao je na svečanosti otvorenja gradonačelnik Vinko Kasana. Lipičanima je na realizaciji vrijedne investicije čestitao župan Alojz Tomašević ističući kako se nada da će ih uskoro biti i u drugim gradovima u Županiji. Lipičko reciklažno dvorište zauzima površinu od 2.060 četvornih metara i u njemu će se moći razvrstavati 35 različitih vrsta otpada. Novac za izgradnju najvećim dijelom, 80 posto, osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a ostatak je dao Grad Lipik.

U povodu Dana grada održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Lipika kojoj su prisustvovali i gosti iz prijateljskih gradova i općina iz Mađarske, Njemačke i Francuske. Sve njih prvi je pozdravio predsjednik Vijeća Ivan Molnar koji je podsjetio kako se u Vijeću nalaze predstavnici više stranaka, kako sve odluke nisu donesene bez žučnih rasprava ali da se ipak radilo u interesu Grada. Istakao je međutim, kako je proračun premali za sve potrebe i želje stanovnika Lipika te da se od Vlade RH očekuje veća potpora.

Gradonačelnik Vinko Kasana podsjetio je na sve što se radilo tijekom godine a potom je istakao: "Ono što već svi Lipičani dugo sanjaju ovog će proljeća postati i stvarnost: investitori najavljuju da će u proljeće početi s izgradnjom novog hotela i obnovom Kursalona i Wandelbahna. Investicija je to od 200 milijuna kuna koja će, ne samo u materijalnom smislu obnoviti Lipik, već će vratiti duh Lipika – istakao je gradonačelnik Kasana. Dodao je kako se trenutho radi na projektima ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna a u pripremi su projekti vrijedni 400 milijuna kuna.

Kao i svake godine, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena su priznanja a ovaj puta su ih dobili – Zaudi Demiri za razvoj malog obrta i poduzetništva, Tibor Čuć za aktivno sudjelovanje u razvoju mađarsko-hrvatskog prijateljstva, Hrvatske vode Vodno gospodarska ispostava Ilova-Pakra za dugogodišnji uspješan rad i Marija Blažinović za rad u prosvjeti. Počasnim građaninom proglašen je Peter Logar iz Austrije za dugogodišnji humanitarni i dobrotvorni rad.

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić