Srijeda, 30 Rujan 2015 11:17

Župan Alojz Tomašević već tradicionalno u berbi grožđa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UČENICI POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENE ŠKOLE U BERBI GROŽĐA -

POŽEGA - Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, su i ove godine na vrijeme počeli s berbom grožđa u svojim vinogradima, trenutno se bere sorta graševine. Ostale sorte su obrali prošli tjedna, a već tradicionalno ih obilazi i župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom. U berbi graševine sudjeluje nekoliko razreda, a ove godine su im se pridružili i svi drugi ravnatelji srednjih škola iz naše županije.

- Već smo obrali pinot sivi, a sad se bere graševina. Zbog malog kapaciteta podruma dio grožđa prodajemo, a manje količine ostavljamo školi - rekla je ravnateljica Marija Grgić

Vinogradi Poljoprivredne škole se prostiru na 3 hektra površine, gdje ima 7.000 trsova, a na toj površini uzgaja se više sorti vinove loze, zbog uspješnije edukacije i poznavanja osobina pojedinih sorti. Dominantna sorta je graševina s 5.000 trsova, zatim sivi pinot s 1.000 trsova te još oko 1.000 trsova različitih sorti među kojima ima i stolnih. Vinograd se nalazi na 250 metara nadmorske visine, na vrhunskom položaju, jednom od najboljih u Hrvatskoj. Na lokalitetu Vranduk, na Požeškoj gori i to još od davne 1887. godine.

Tekst/foto: Vanja Protić