Utorak, 16 Lipanj 2015 16:28

Šampionske graševine Perak i Markota

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

8. OCJENJIVANJE VINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

 KAPTOL – Na 8. ocjenjivanje vina Požeško-slavonske županije prispjelo je 81 uzorak, od kojih najviše graševina. Ocjenjivačka komisija pod predsjedavanjem prof. dr. sc. Dubravke Premužić provela je IMG 1976ocjenjivanje a najbolje ocjenjena vina, šampioni ocjenjivanja su postale graševina berbe 2013. godine vinarske tvrtke Perak d.o.o. iz Kutjeva s ocjenom od 18,6 bodova.

– Ovo najbolje ocjenjeno vino ovog natjecanja dolazi s lokacije Mitrovac, izborna je to berba, koja ima 10,45 alkohola i 72 grama ostatka šećera, poluslatko vino. 2013. je kao vinogradarska godina bila bolja od 2014., a sa tim vinom na Festivalu graševine sam također dobio zlatnu medalju. U normalnim godinama graševine daju sve tipove vina, od suhih, izbornih do ledenih vina. Graševina je najbolja sorta koja daje više vrsta vina – istakao je nakon primanja šampionske titule Ivan Perak, poznati enolog koji zadnjih godina postiže odlične rezultate u svojoj vlastitoj vinariji u Kutjevu.
Zlatne medalje još su zaslužile graševine 2013. od OG Tandara Kutjevo, OPG Pavlović Kaptol i Vinarija Branko Jakobović Vetovo.

Najbolje ocjenjena mlada graševina, berbe 2014. godine i šampion ocjenjivanja je graševina Vina Markota iz Pleternice s ocjenom 18,15.

 -To je naša mlada graševina s lokacije Starac na kojemu imamo deset godišnje nasade graševine na izvrsnoj IMG 1931lokaciji koja godinama postiže dobre rezultate. Ona je ovdje ocjenjena kao najbolja mlada graševina, a također je dobila zlatnu medalju i ocjenjena drugom najboljom ocjenom na Festivalu Graševine među graševinama cijele Hrvatske, odmah iza šampionske graševine Kutjeva d.d., a najbolje ocjenjena graševina članova Udruge kutjevački vinari. Ta graševina ima potencijala, a mi smo pokazali da se i u najlošijim vinogradarskim godinama može proizvesti dobro vino. Na lokaciji Starac imamo male prinose, težimo kvaliteti, a odličnom tehnologijom koju ima naša vinarija možemo proizvesti vrhunska vina. Mislim da se možemo s našim vinima nositi i s velikim i poznatim vinarijama od Belja do Iloka – rekao je Marinko Markota primajući medalju sa sinom Franjom koji se nakon povratka s školovanja uključio u obiteljski posao.

IMG 1930Zlatne medalje još su dobile graševine 2014. godine Davora Romića, Vinarije Branka Jakobovića, Tomislava Došena i Dražena Čakalića. Zlatnu medalju za Chardonnay 2013. dobila je vinarija Krauthaker i Veleučilište u Požegi, za Cuvee bijeli Vinarija Krauthaker, a Cuvee crni Veleučilište u Požegi i Vina Markota, koja je dobila zlatnu medalju i za Cabernet Sauvignon. Zlatnu medalju za Pinot crni dobila je Vinarija Krauthaker, a za Merlot Vina Markota i Branko Milosavljević. Zlatnu medalju za Pinot sivi dobila je Vinarija Branko Jakobović, Pinot crni Vinarija Krauthaker, a Sauvignon Vina Markota, koja je i ukupno dobila najviše zlatnih medalja.

Tekst/foto: Vladimir Protić