Nedjelja, 14 Lipanj 2015 12:51

Kutjevo predstaviti kao svjetsku prijestolnicu graševine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SIMPOZIJEM O GRAŠEVINI ZAVRŠEN FESTIVAL GRAŠEVINE U KUTJEVU -

KUTJEVO – Stručnim Simpozijem o graševini u Kutjevu, završen je dvotjedni Festival graševine u Kutjevu. Sve je započelo ocjenjivanjem vina sorte graševina od vinara iz cijele Hrvatske, a završilo stručnim skupom na kojemu se raspravljalo o brojnim pitanjima do kojih dolaze uzgajivači graševine i podrumari koji proizvode vino graševinu.

- Brojnim događanjima i ovim Festivalom graševine prije svega želimo podići kulturu pijenja vina, promovirati graševinu kao vrhunsku sortu vina, a Kutjevo predstaviti kao svjetsku prijestolnicu graševine, što ona zapravo već i je – ističe mladi kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

 - Od vinogradarstva i vinarstva se može živjeti, a od tog branda koji smo već napravili trebamo samo napraviti skok dalje. Na ovim prelijepim prostorima naši planina kojem imamo, moramo staviti u funkciju gospodarstvo. 45 paralela i kraljica svih ovih prostora je graševina. Ako se želimo dalje razvijati kao vinogradarski i vinarski kraj onda moramo organizirati i znanstvene skupove, govoriti i pričati o tome na koji način raditi nove klonske vrste, što županija potiče, upravo klon graševine. Graševina se ovdje udomaćila još prije 120 godina i kao takva postiže najbolje svjetske rezultate a samo Kutjevo daje vinske odgovore već od 1232. godine – kaže požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u ime županije koja daje punu podršku vinarima i poziva sve da se manifestacije koje organiziramo na području naše županije koordiniraju, te da budu rijeka koje će druge rijeke samo nadopunjavati. Na taj način slobodno možemo pozvati sve, dođite u naš kraj i na taj način ćemo dobiti nove turiste. Prvenstveno smo orijentirani na Zagreb i ostale velike gradove iz susjedstva.

 - Ovaj simpozij je posebnost jer je posvećen ne samo graševini kao najvažnijoj sorti Kutjeva, nego i cijele Hrvatske a graševina upravo to zaslužuje jer je svaki četvrti prst u Hrvatskoj. Ima veliku proizvodnju, orijentira se prema izvozu, zaista je i mogla bi biti još veća perjanica hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Na ovom simpoziju čuli smo različite predavače i teme koje su uglavnom povezane s graševinom. Imali smo teme od aktualnog projekta klonske selekcije graševine, kakve smo rezultate dobili, pa do tema kakvu smo protekle godine imali berbu. Znamo da je 2014. bila malo specifična godina teška za vinare. Čuli smo i interesantne stvari o temperaturama ovog kraja, zatim iskustva vinara o vinifikaciji grožđa. Iako teška godina za vinifikaciju dobili smo neka izvrsna vina danas – istakao je prof. dr. sc. Edi Maletić, predavač na simpoziju, ali i predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje graševina.

 Posebno se na simpoziju raspravljalo i na temu marketinga, o brendiranju i stavljanju graševine na tržište, a čula su se i izlaganja predstavnika restorana, predstavnika sommeliera, predstavnika trgovina, predstavnika krajnjih potrošača, o graševini od predstavnika medija koji su također u velikom broju, posebno specijaliziranih vinskih medija sudjelovali na skupu, pa do dobrih inozemnih primjera vinskih regija.

Tekst/foto: Vladimir Protić