Srijeda, 24 Lipanj 2015 15:28

Tvrtka Končar uredila malu hidrocentralu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PROSTOR ODMARALIŠTA ZVEČEVO DOBIT ĆE LOKALNA SAMOUPRAVA ZA RAZVOJ TURISTIČKE DESTINACIJE -

NOVO ZVEČEVO - Prostor bivšeg odmarališta tvrtke Končar na Zvečevu na žalost svih ovih godina stoji devastiran i napušten, a nekada je bila poznata turistička destinacija koja je bila i poluga razvoja cijelog tog kraja u gospodarskom smislu. Da o toj revitalizaciji vrlo glasno razmišljaju u Požeško-slavonskoj županiji potvrdio nam je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji se na prostorima Zvečeva sastao s predstavnicima konzorcija Končar. – Ovdje na ruševinama elektrane koja je funkcionirala u sklopu odmarališta bivšeg Rade Končara mi smo izgradili novu elektranu snage 30 KW. Meni je žao što dugini niz godina nije nađeno rješenje za kompletnu lokaciju pa smo odlučili malo pogurati tu revitalizaciju.

Taj prekrasan prostor bi trebalo staviti u funkciju, a Končar koji se bavi proizvodima u energetici ne može se baviti turizmom. Zbog toga smo mi predložili da to pripadne lokalnoj zajednici, općini Brestovac i Požeško-slavonskoj županiji, te onima koji to mogu staviti u funkciju. I ovu elektranu smo izgradili s namjerom da potaknemo i državne institucije da se počne rješavati ovaj problem – istakao je Davor Mladina, član Uprave Končara d.d. istakavši da je to investicija od milijun kuna koju oni ostavljaju budućim korisnicima ovog prostora.


- Naš današnji cilj i dolazak, osim puštanja u rad ove hidroelektrane, je da pokažemo koje sve mogućnosti može dati ovaj prostor. Zadnje dvije godine od kad sam ja župan, ali i prije iskazivala se želja da se ovom prostoru dade funkcija. Nekoliko puta sam bio i u Agenciji za upravljanje državnom imovinom, slao nekoliko dopisa u DUDI, o tome da tvrtka Končar ima volju i namjeru prepustiti ovo vlasništvo RH, a da budu obeštećeni u nekom drugom prostoru. Ovim prostorom bi upravljala općina Brestovac i županija, i ovaj prostor može biti ponovno zamašnjak pokretanja gospodarstva ovog prostora. Za našu županiju ovi prostori mogu donijeti novu turističku destinaciju, nove smještajne prostore, novo zapošljavanje – istakao je župan Tomašević, koji dodaje da Regionalna razvojna agencija Panora već radi projekte za ovaj prostor. Ovdje bi spajali i interese dvije županije, otvarali skijalište, a i povezali buduću akumulaciju u Kamenskoj u turističke svrhe.

Naša suradnja krenula je intenzivno nakon pokretanja izgradnje male hidrocentrale u Pleternici koju je gradio Končar, kaže saborski zastupnik Franjo Lucić, koji predlaže zamjenu nekretnina s državom u korist lokalne zajednice. – Mi idemo sa zahtjevom prema DUDI-ju, oni prema Vladi RH koja sve odobrava. Končar je spreman ove objekte opredati nama, a od DUDI-ja bi dobio neke nekretnine u Zagrebu što njih u potpunosti zadovoljava. Mi već znamo koja je to nekretnina, no to još moramo uskladiti s HV-om koji je tamo u najmu. Ovaj objekt koji je sada uređen za Končar znači ulaganje u budućnost ove županije i mi ćemo sutra od ovoga imati koristi. Oni rade na tome da grade takve male hidroelektrane na cijelom području Hrvatske, a Pleternica i Zvečevo samo su dobar primjer toga. Uskoro su naši partneri na takvoj elektrani koja se gradi u Požegi i tako razvijamo suradnju na obostrano zadovoljstvo – dodaje Lucić, koji je najavio gradnju mini hidroelektrane na rijeci Orljavi u gradu Požegi ispod trgovačkog centra Plodine. Hidroelektranu će graditi tvrtka Mala hidrocentrala Pleternica.

Tekst/foto: Vladimir Protić