Četvrtak, 02 Travanj 2015 14:45

Najsuvremenije opremljena prerada grožđa i vinarija

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

VINA MARKOTA IZ PLETERNICE DOBILA SREDSTVA IZ IPARD PROGRAMA -

 PLETERNICA – Pleternička tvrtka Vina Markota revitalizirala je gotovo zamrlo vinogradarstvo na području Pleternice i vratila nekada poznato pleterničko vinogorje na vinske karte. Sve je započelo obnavljanjem vinogradarskih nasada na Starcu, lokaciji idealnoj za uzgoj grožđa. Krenulo se po svim agrotehničkim mjerama u suvremene nasade za strojnu obradu, te otkup svih zapuštenih i napuštenih parcela, te je nakon nekoliko godina na Starcu okrupnjeno IMG 0815ukupno 15 ha površina na kojima je zasađeno preko 70 tisuća trsova. Najvećim dijelom zasađena je graševina, a od bijelih sorti još chardonay, pinot sivi, sovignon i rajnski rizlig, te od crnih sorti cabernet, merlot i pinot crni – priča nam svoju priču Marinko Markota, idejni začetnik vinske priče. Zajedničko je to sve bilo ulaganje braće Markota, koji su davno otišli iz Pleternice, stvorili zavidne poslovne karijere u Austriji, u Zagrebu, a želja im je bila vratiti nešto i svom kraju iz kojega su potekli.

– Presudio je zapravo socijalno-društvena odgovornost prema mjestu iz kojega smo potekli. Obzirom da je tvrtka Alca koju je brat Slobodan osnovao u Austriji još prije 40 godina, bila dovoljno moćna da podnese ulaganja ušli smo u to. On je otišao iz Pleternice u svijet i htjeli smo nešto dobro učiniti za ovaj a u komparativnim prednostima ovog kraja, što je svakako vinogradarstvo. Povijest nam je govorila da su tu nekada bile vrhunske pozicije s kojih je vino odlazilo i na bečki dvor. Željeli smo i da mladi ljudi ostaju u Pleternici. Razgovarali smo s mojim sinovima i oni su to prihvatili. U međuvremenu sin Franjo je završio agronomiju u Zagrebu a sin Marko vinogradarstvo i vinarstvo na Veleučilištu u Požegi – kaže Marinko Markota, koji se sjeća da je kao dječak i mladić sa svojim ocem išao raditi u njihov vinograd na Starcu. Otac je uvijek želio da im stvori i radne navike i da ih vrati prirodi.

Kasnije kada već vinogradi na IMG 0841Starcu uvelike rode i prva vina već dobivaju nagrade na vinskim sajmovima i natjecanjima kreće druga priča, uzimanje u dugogodišnju koncesiju najpoznatijih površina na Klikunu veličine 23,3 ha. To je najpoznatija vinogradarska lokacija, nastala još za vrijeme Napoleona kada je madam Kliko na tim površinama posadila prve nasade crnog grožđa, a kasnije s poznatim vinom Klikun, ime dobilo po lokaciji, osvajalo europske prijestolnice. – Na klikunu smo nakon uređenja zemljišta na 20 ha vinograda posadili oko 100 tisuća trsova. Sađeno je sa širim redovima, tako da imamo oko 5.000 trsova po ha. Čak 80 tisuća trsova su bijele sorte od kojih dominira graševina, a od crnog grožđa imamo zasađen cabernet, merlot i pinot crni. Ostali dio lokacije su uređeni putovi kroz vinograde i okretišta za mehanizaciju. S novim hektarima vinograda i u budućnosti velikim količinama grožđa morali smo prirediti veliki pogon za preradu grožđa i veliki podrum za njegovanje i čuvanje vina – napominje Marko Markota, koji je sada direktor tvrtke, a još kao student bio je uključen u sve poslove na Klikunu, tako da sada suvereno vlada sa svim poslovima. Zapošljavaju i dva radnika koji rade na mehanizaciji u vinogradima, a u sezoni kada ima više posla zapošljavaju od 10  do 50 sezonskih radnika.

IMG 6495Novo ulaganje u preradu grožđa i podrume zahtijevalo je dosta sredstava jer u ovoj tvrtki nema improvizacija, sve traži znanstvenu osnovu i vrhunsku opremu najnovije tehnologije. Iako su se odmah opredijelili za male urode po trsu a za bolju kvalitetu grožđa nužno je bilo prirediti vinariju za najmanje 120 tisuća litara vina iz vinorodne godine, što znači posuda od inoxa za najmanje 300 tisuća litara. Kvalitetna vina nikada ne kreću u prodaju odmah nego moraju odležati da postignu svoju najbolju kvalitetu, kažu u Markota vinu i ponosno pokazuju svoj podrum u kojem osim inoxa ima i drvenih bačava za 20 tisuća litara, te posebno drvenih bačava za bariq vina.

U svemu im je pomogao i IPARD program na koji su se javili, posebno iz mjere 103 za završeno ulaganje u preradu i modernizaciju vinarije po kojoj im je isplaćeno 886.666 kuna. S IPARDOM idu u još jedan projekt iz mjere 101, za uređenje putova i ograde oko cijelog vinograda obzirom da se lokacija u cijelosti nalazi okružena šumom.

– Nabavili smo još jednu pneumatsku prešu za cijeđenje kapaciteta do 12 tona masulja, elevator za grožđe, cijevni izmjenjivač topline koji omogućava potpuno IMG 6505hladno prešanje grožđa, novi vinimatik za crno grožđe od 7.500 litara u kojemu crne sorte grožđa provode 7-12 dana koliko traje maceracija crnog grožđa, flotator za bistrenje mošta koji posebno u lošijim vinogradarskim godinama daje dobre rezultate i smanjuje gubitak vina prilikom bistrenja, peristatičku pumpu koja vrlo lagano pretače vino da ga ne uzburka, inox dvodijelne bačve od 12 tisuća litara za odvojeno čuvanje dvije vrste vina, te univerzalnu čepilicu za boce – naveo je Franjo Markota, koji zajedno s mlađim bratom sve više preuzima poslove s vinom od oca Marinka. Da im u tome dobro ide pokazuju brojne medalje i priznanja za kvalitetu vina na zidovima kušaonice koju su nedavno uredili. Veliki izazov je i stari vinski podrum u Pleetrnici, star preko 200 godina koji je godinama bio zapušten, a nekada se u njemu čuvalo vino s Klikuna. Do sada su u njega uložili 1,7 milijuna kuna, no do potpune opremljenosti kao vinoteke za turistički dio priče o vinu treba još nekoliko milijuna kuna. I tu priču planiraju prijaviti kao projekt za neki od fondova europske unije.

Tekst/Foto: Vladimir Protić