Srijeda, 15 Travanj 2015 14:38

Kako s obrtništvom ojačati ukupno poduzetništvo

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBRTNIČKA KOMORA ORGANIZIRALA SASTANAK OBRTNIKA S ČELNICIMA LOKALNIH SAMOUPRAVA -

POŽEGA – U punoj dvorani Obrtničkog doma u Požegi održan je sastanak obrtnika Požeško-slavonske županije s čelnicima jedinica lokalne samouprave i županije s zajedničkim ciljem, na koji način uz pomoć obrtnika ojačati ukupno poduzetništvo. Iznesene su i mjere kojima županija i gradovi potiču razvoj obrtnika i ukupno zapošljavanje.

Javnosti su se ujedno i predstavili novoizabrani čelnici obrtnika, Mile Golić, IMG 7174predsjednik Udruženja obrtnika Požega, Davor Lepka predsjednik Udruženja obrtnika Pakrac-Lipik i Anto Bilobrk predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije. – Danas na području županije radi 930 obrtnika, koji zapošljavaju 2.230 radnika, te smo kao takvi među pet najjačih tvrtki u gradu Požegi. Od toga broja 29% su žene obrtnici. U ovoj teškoj gospodarskoj situaciji 86 obrtnika je u blokadi s oko 28 milijuna kuna – iznio je najnovije podatke predsjednik OK Bilobrk po kojima broj obrtnika još uvijek opada posljednjih 6 godina.

Zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović nazočne obrtnike upoznao je s novim kreditnim programom županije namijenjenog za obrtnike „Kreditom do konkurentnosti“ u kojemu županija subvencionira 2% kamata, a 2% subvencionira i Ministarstvo obrta, što te kredite kao vrlo povoljne stavlja u funkciju razvoja obrtništva i novog zapošljavanja.

IMG 7171Dogradonačelnik grada Požega Darko Puljašić nazočne obrtnike je upoznao s poticajnim mjerama koje daje grad Požega za sve obrtnike i male poduzetnike koji zapošljavaju nove djelatnike, jednokratnim poticajom od 5.000 kuna jednokratno i dvanaest mjesečnih poticaja po 1.000 kuna. Svaki novootvoreni obrt također potiču s jednokratnim iznosom od 5.000 kuna. Predstavljen je i projekt Poduzetničkog inkubatora koji bi se trebao graditi u novoj Gospodarskoj zoni u Industrijskoj ulici.

O novim natječajima za obrtnike i poduzetnike informirala je Veronika Peić iz Regionalne razvojne agencije Panora i Silvija Vlahov Petrović iz požeške podružnice Zavoda za zapošljavanje.