Četvrtak, 26 Ožujak 2015 11:45

Uspostaviti proizvođačku organizaciju u mljekarstvu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA POKREĆE INICIJATIVU -

 POŽEGA – Da bi poboljšala teško stanje u mljekarstvu i općenito poljoprivredi Požeško-slavonska županija stavila si je za cilj uspostaviti i pokrenuti proizvođačke organizacije u poljoprivredi. Već je započela s dogovorima oko takve organizacije kod povrćara i voćara, a pokrenuta je inicijativa oko IMG 6338uspostave proizvođačke organizacije u sektoru mljekarstva. Pozvani su svi zainteresirani mljekari, članovi UPO Simentalac, vlasnik Mljekare Biz i drugi koji bi imali interes na prezentaciju proizvođačke organizacije u mljekarstvu koju je održao Dalibor Janda, voditelj službe stočarstva u Ministarstvu poljoprivrede.

- Proizvođačka organizacija potrebna je radi što bolje organizacije i što većeg udruživanja naših proizvođača mlijeka u smislu što kvalitetnijeg nastupa na tržištu, dogovaranja uvjete nabave repromaterijala i prodaje svojih proizvoda. Mi smo tu na dobrom putu jer naša zadruga Simentalac već je gotovo na nivou proizvođačke organizacije, i moraju se samo sa svojom odlukom preregistrirati. To će im donijeti neke privilegije i bonuse kod konkuriranja za ruralni razvoj i bolju poziciju – istakao je Željko jakopović, zamjenik župana za gospodarstvo.

Još 2012. godine Europska unija potaknuta situacijom na tržištu mlijeka koja je nastala još zbog krize 2007-08. godine ispitala je i analizirala koja je uloga proizvođača mlijeka na tržištu mlijeka, te uočili IMG 6340da je udruživanjem proizvođača i jačanjem njihove pregovaračke moći u lancu mogli osigurati stabilan prihod u godinama koje dolaze. Proizvođačka organizacija u sektoru mlijeka je vrlo važan segment i ima mogućnost ugovaranja s prerađivačima i mogu tražiti ugovorene cijene. Ti ugovori bi trebali zaštiti proizvođače mlijeka, jer je predmet ugovora i količina otkupljenog mlijeka. RH je sada na 500 milijuna litara otkupljenog mlijeka godišnje, i mi se nadamo da bi proizvođačke organizacije mogle ispregovarati jednu zaštitnu cijenu mlijeka bar za 6 mjeseci ili na duži rok.  - rekao je Dalibor Janda na prezentacije koji napominje da iako su cijene mlijeka u padu i ugovaraju se u tržnim uvjetima, no mlijeko bi na taj način u ugovorima ipak imalo drugačiji tretman, jer se dozvoljava pregovaranje i mliječni paket dogovara da se ta cijena fiksira na jedno duže vrijeme. Nova europska reforma poljoprivrede sada planira da se proizvođačke organizacije mogu formirati u svim segmentima stočarstva, svinjogojstvu i govedarstvu gdje bi proizvođači mogli dogovarati svoje uvjete s prerađivačima, a ne da sve diktiraju tržišni uvjeti.

IMG 6337Vlasnik Mljekare Biz iz Buka, Božo Bošnjak misli da bi i njemu poslovanje olakšalo formiranje proizvođačke organizacije  za mlijeko. – Nama mljekarima bi bilo lakše jer mi sklapamo jedan ugovor s proizvođačkom organizacijom, a oni dalje sklapaju ugovore s kooperantima. To je već zaživjelo u Austriji i nekim europskim zemljama i pokazalo se kao dobro. Mi danas prikupljamo i prerađujemo 7.000 litara dnevno od 87 kooperanata. Svi su sa područja Požeštine, a to je mlijeko dobre kvalitete i prepoznato kao brand Mlijeko iz Požeške doline i kao takav brand prodaje se u trgovačkom lancu. Svaki dan ga vozimo u Zagreb, što znači da ga ljudi kupuju i troše, te je prepoznato kao dobar proizvod.

Tekst/Foto: Vladimir Protić