Petak, 20 Ožujak 2015 11:45

Veće plaće za radnike Plamena dogovorio sindikat

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RIJEDAK PRIMJER POTPISIVANJA KOLEKTIVNOG UGOVORA U METALNOJ INDUSTRIJI -

 POŽEGA – Radnici Plamena, metalne industrije iz Požega mogu biti zadovoljni jer su predstavnici Slavonsko-baranjskog sindikata s Upravom uspjeli dogovoriti nove uvjete i potpisati novi Kolektivni ugovor. Rijedak je to i primjer općenito, a i u metalnoj industriji da se potpisuju kolektivni ugovori na duži period.

DSC 9355p- Danas smo potpisali novi Kolektivni ugovor koji je nastavak našeg kolektivnog ugovaranja koji vrijedi 3 godine. On je rijedak po svom sadržaju jer smo po pravu radnika i zajedničkom suodlučivanju otišli daleko u Hrvatskoj i približniji je nekim zapadnoeuropskim primjerima. Sindikat je zadovoljan jer ugovor je rezultat jednog dugog pregovaranja, ali i kompromisa jer s njime je zadovoljno i poslovodstvo. Nismo išli preko nekih granica koje bi ugrožavale poslovanje tvrtke, nego jedan realan iznos povećanja plaća od 3 do 7 %, a smanjenja nekih drugih prava, kao što je minuli rad gdje smo nešto smanjili izdvajanja. Znatno su povećane plaće na nekim težim radnim mjestima, posebno ona koja zauzima mlađa radna snaga, jer je u Plamen došlu puno mladih radnika i njih se mora stimulirati, da pronađu svoje mjesto u tvrtki – istakao je Dragutin Šmerda, predsjednik Slavonsko-baranjskog sindikata u kojemu se nalaze tvrtke metalnog i drvnog prerađivačkog sektora.

- Mi kroz ovaj Kolektivni ugovor vidimo da je jedan od najboljih načina suradnje sa Sindikatom, a preko njega dolazimo do svakog radnika. Uz dogovor rješavamo sve tekuće probleme koji se pojavljuju u poduzeću. Rezultat ovog kolektivnog pregovaranja u konačnici je korekcija plaća. Sindikat se u svom pristupu odrekao nekakvih prava koja su imali radnici po minulom radu, sa DSC 93680,4 na 0,3% po godini staža, korigirali dodatke na prekovremeni rad i drugu smjenu, treću smjenu i rad nedjeljom, a taj efekt koji se pokazao kao financijska ušteda na nivou godine od 400 tisuća kuna a dodatno smo izdvojili još 700 tisuća kuna za masu plaća. težište na korekciji plaća stavili smo na proizvodna radna mjesta i to naniže plaćena i radna mjesta koja imaju teže uvjete rada. Taj trend smo započeli prije desetak godina gdje smo korigirali samo plaće radnika u proizvodnji, a nismo korigirali plaće u upravi i menadžmenta. Smatramo da u ovoj situaciji treba biti i socijalno osjetljiv kao poslodavci i biti svjesni da radnici teško žive jer im troškovi života stalno rastu – istakao je predsjednik Uprave Milan Matijević, koji dodaje da su kolektivni ugovor htjeli i prije potpisati, no čekali su da vide koje će efekte na plaće radnika proizvesti ova mini porezna reforma.

- Ovo što je država napravila je klasična prevara za radnike, jer konkretno u Plamenu od te porezne reforme oko 200 ljudi nije dobilo nikakve efekte, a efekte su dobili samo oni s većim i najvećim plaćama. Iz toga razloga mi smo povećavali ove najmanje plaće. Kroz investicije koje smo radili proteklih godina trebaju nam mladi i školovani kadrovi, zbog toga smo usmjerili povećanje plaća i na te mlade radnike.

Predstavnik radnika Plamena, sindikalni povjerenik Slavko Kotrla iskazao je i zadovoljstvo radnika Kolektivnim ugovorom koji im daje određenu sigurnost. – Nakon dužeg ciklusa pregovaranja zadovoljni smo rezultatom. Možda smo mogli uspjeti i više u svojim zahtjevima, no mi smo zadovoljni, jer želimo imati dobre uvjete na duži period. Radnici su zadovoljni ne velikim pomakom, ali mjerljivim koji će vidjeti na svojim plaćama već za ožujak. Radnici su zadovoljni i svojim Sindikatom koji se stalno brine za njihova prava i poboljšavanje uvjeta rada.

Plamen je jedan od svijetlih primjera ostvarivanja radničkih prava, ali i tvrtka koju ova dugogodišnja recesija nije uništila, dapače proizvodnja i izvoz stalno su u porastu. To sve zahvaljuju dugoročnom planu stalnih investicija i ulaganja u razvoj, ali i radnike, jer znaju dobro da je zadovoljan radnik najveća karika u lancu proizvodnje.

Tekst/Foto: Vladimir Protić