Nedjelja, 01 Veljača 2015 12:31

Edukacija o uspješnoj zaštiti vinograda

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA VINOGRADARA I VINARA VETERI CASTRA VETOVO -

VETOVO – Sada u zimskom vremenu kada nema puno posla, jer se tek započelo s rezidbom loze, vinogradari, vinari i voćari Udruge Veteri castra iz Vetova organizirali su edukaciju. Kako je prošla godina bilo izuzetno teška, posebno su mnogi imali problema za neučinkovitom zaštitom vinove loze zbog čestih kiša, ove godine članovi udruge željeli su da se na vrijeme educiraju i nabave učinkovita sredstva zaštite.

- Prije početka sezone htjeli smo se educirati o novim sredstvima i njihovoj primjeni. Ovu edukaciju organizirali smo u suradnji sa tvrtkom Bayer CroScience. Osim vinogradara i vinara pridružili su nam se i neki veći ratari, tako da nas je sedamdeset ovdje na predavanju. ovo nam puno pomaže, jer dobijemo stručne savjete, pratimo najnovije tehnologije i nova sredstva za zaštitu – istakao je Branko Jakobović, poznati vinar iz Vetova, predsjednik udruge.

Već nekoliko godina traje suradnja Bayera i lokalnih vinogradara i voćara, a dipl. ing. Petar Živković održava edukaciju sa svim zainteresiranim. Ove godine im nudi novitet, iz programa Luna Experience, novi kombinirani fungicid širokog spektra djelovanja s primjenom u vinovoj lozi, voću i povrću, s motom U zdravom voću, zdrav duh. – Bayer je vodeća tvrtka na području zaštite i mi nudimo uvijek nova i bolja sredstva. lani je bila dosta teška godina, ali tko god je radio po našim uputama i s kvalitetnim sredstvima zaštite, taj nije imao problema. Godina može biti teška, ali rod može biti dobar primjenjujući do osam špricanja. Ovakve edukacije obavit ćemo i s drugim udrugama vinogradara, voćara, povrćara i ratara.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić