Utorak, 20 Siječanj 2015 13:30

Organizator i kooperanti nezadovoljni omotnicom poticaja za duhan

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRIPREME ZA OVOGODIŠNJE UGOVARANJE PROIZVODNJE DUHANA - 

 VIROVITICA / KUTJEVO - Nikada dosad nisu bile neizvjesnije pripreme za proizvodnju duhana kao što su to ove godine, jer su proizvođači duhana, ali i organizator te proizvodnje Hrvatski duhani iz sastava rovinjske Adris grupe, nezadovoljni predloženom omotnicom za plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima kao što je duhan u ukupnom iznosu od 48 milijun kuna na godišnjoj razini.

 Nacrtom zakona o poljoprivredi s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, koji bi u Hrvatskom saboru trebao biti usvojen početkom ove godine, utvrđen je maksimalni iznos za predani i isporučeni duhan od 3,35 kuna za kilogram. Međutim, s obzirom na sadašnju ukupno proizvedenu količinu duhana u Hrvatskoj od oko 9,3 milijuna kilograma ne može se iskoristiti spomenuti iznos poticaja iz omotnice za plaćanje u iznimno osjetljivim sektorima. Stoga duhanci upozoravaju da će ako se izgube nacionalno stečena prava iz prošlog razdoblja u iznosu od 26 milijuna kuna ili 2,23 kune po kilogramu duhana, to predstavljati gubitak od čak 40 posto plaćanja po proizvedenom kilogramu duhana.

 - Smatramo da je gubitak u sustavu nacionalnog poticanja proizvodnje duhana nenadoknadiv te ako se želi zadržati proizvodnja na istoj ili višoj razini, potrebno je omogućiti iskorištenje utvrđenog iznosa omotnice. Tek u slučaju povećanja ukupne proizvodnje duhana na cijelom proizvodnom području u Hrvatskoj za 40 posto (više od 12 milijuna kilograma duhana ), a što je zasigurno nemoguće ostvariti u sljedeće tri godine, ostvarila bi se mogućnost iskorištenja punog iznosa utvrđenog u omotnici namijenjenog za poticanje proizvodnje duhana. S predloženim maksimalnim jediničnim iznosom potpore za duhan u iznosu od 5,60 kuna za kilogram proizvedenog i predanog duhana, na neki način kompenzirao bi se gubitak tzv. povijesnih prava i stoga ne bi trebalo doći do pada vezanih potpora pa bi se na takav način dala mogućnost da u sljedeće dvije godine opstane proizvodnja duhana u Hrvatskoj. Ako se želi zadržati hrvatska primarna proizvodnja duhana potrebno je spomenuta povijesna prava s iznosom potpore od 26 milijuna kuna pribrojiti spomenutom iznosu omotnice od 40 milijuna kuna za plaćanja za iznimno osjetljive sektore - zajednički je to zahtjev tvrtke Hrvatski duhani, koja je organizator proizvodnje duhana na sirovinskom području Podravine i Slavonije te Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list, koja okuplja proizvođače duhana na tom sirovinskom području.

 Ne bude li razumijevanja kod donošenja novog Zakona o poljoprivredi za ove zahtjeve duhanaca ovogodišnja proizvodnja duhana, s obzirom na visoke troškove proizvodnje, bit će ozbiljno dovedena u pitanje kao i sudbina proizvođača duhana i nekoliko tisuća sezonaca u toj proizvodnji od koje gotovo polovica završava u izvozu.

S predloženom omotnicom poticaja za duhan od 48 milijuna kuna, tj. poticajom od 3,35 kuna za kilogram duhana proizvođači su nezadovoljni jer gube ranije stečena prava u ovoj godini od 26 milijuna kuna ili 2,23 kune po kilogramu duhana. Stoga udruženi duhanci traže pribrajanje predloženoj omotnici i stečenih prava kako bi ukupni iznos poticaja u omotnici za duhan iznosio 66 milijuna kuna, odnosno 5,60 kuna poticaja za kilogram duhana.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija (Vladimir Protić)