Nedjelja, 18 Siječanj 2015 11:39

Izbor najuzornijeg poljoprivrednog gospodarstva ili “Najzelenije imanje”

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA GRADSKA ORGANIZACIJA POŽEGA -

POŽEGA – Iz požeškog HSS-a dolazi nova inicijativa, LIVAK I RAJICAželjeli bi organizirati izbor za najuzornije poljoprivredno gospodarstvo ili „Najzelenije imanje“.

- Kako bi se građani Požege upoznali s ponudom lokalnih poljoprivrednika te motivirali da kupuju zdrave i domaće poljoprivredne proizvode, kao i da koriste usluge požeških poljoprivrednika, smatramo kako bi od strane grada Požege trebao biti raspisan Javni poziv za izbor najuzornijeg poljoprivrednog gospodarstva “Najzelenije imanje”. Poljoprivredni proizvođači zasigurno bi bili zainteresirani da se što veći broj naših sugrađana upozna s ponudom njihovih proizvoda i usluga – kaže Predrag Livak, predsjednik požeškog HSS-a.

Mogući kriteriji za izbor najuzornijeg poljoprivrednog gospodarstva mogli bi biti: da je gospodarstvo registrirano duže od 3 godine, raznovrsnost proizvodnje, uređenost okućnice, da članovi poljoprivrednog gospodarstva žive od svog rada, da gospodarstvo propisno zbrinjava ambalažu sredstava koja se koriste za prskanje i prihranjivanje, da ima idealan omjer živice i poljoprivrednih površina, prosječna dob članova gospodarstva, površine poljoprivrednog zemljište u vlasništvu, briga o dobrobiti životinja, obavljanje dopunskih djelatnosti primjerice zlatovezom ili izradom narodnih nošnji, tradicijski zanati i sl. te turistička djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu i ostalo.  Povjerenstvo OVcza provedbu javnog poziva, utvrđivanje kriterija i ocjenjivanje prijavljenih gospodarstava trebalo bi biti sastavljeno od pet članova sljedećih struka: agronom, ekonomist, pravnik, novinar i etnolog, koji bi imali prebivalište na području grada Požege, a članovi bi trebali biti ravnomjerno zastupljeni iz prigradskih naselja i centra grada. Predlažu da se najboljima uruče novčane nagrade od jedne do 3 tisuće kuna što bi dodatno motiviralo da se uključe u ovaj izbor.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Predrag Livak