Petak, 28 Studeni 2014 14:52

Usvojiti pozitivna iskustva Mađara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PRODAJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA OD KUĆE DO KUĆE IMA BUDUĆNOST  -

 POŽEGA - Poljoprivredna zadruga Uzgojno poslovno-obrazovnog centra Simentalac zainteresiranim je poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima i tvrtkama prezentirala poslovni model "Bocitej" iz Budimpešte koji se temelji na direktnoj prodaji domaćih proizvoda i besplatnoj dostavi na kućne adrese. Na ovaj način pomaže se domaćim proizvođačima.

Vlasnik Božo Bošnjak Mljekara BIZKako to izgleda u stvarnosti prezentirala je Silvia Meszaros iz Budimpešte vlasnica poduzeće Aston Mill za dostavu domaćih proizvoda pod sinonimom “BociTej” iz Budimpešte, koja je sa suprugom još prije četiri godine osnovala tvrtku. Tada je "pokrivala" okrug od pet tisuća kuća, dok danas "pokrivaju" čak četiri puta veće područje s čak 20 tisuća stambenih jedinica. U svom asortimanu imaju više od tisuću artikala.

 Da i ovdašnji proizvođači domaćih proizvoda mogu naći računicu u ovakvom obliku prodaje tvrdi vlasnik obiteljske mljekare BIZ Božo Bošnjak čija mljekara dnevno preradi oko 7 tisuća litara mlijeka.

IMG 4016Iskustva poslovnog modela BociTej iz Budimpešte koja se zasnivaju na direktnoj prodaji domaćih proizvoda i besplatnoj dostavi na kućne adrese Poljoprivredna zadruga želi prenijeti u Požeško-slavonsku županiju.

- Njihova iskustva nam govore da bi se ovaj model i kod nas isplatio ukoliko bi onaj tko se prihvati posla dnevno prodavao između 150 do 200 vrećica po 25 do 30 kuna. Tada bi se vrlo brzo isplatilo ulaganje od oko 150 tisuća kuna, a da ne govorimo da je riječ o otvaranju radnih mjesta - rekao je Miroslav Kovač iz Simentalca.

 Ovakav oblik prodaje tako bi dobro došao i onome tko se prihvati toga posla i njegova organiziranja u Požeštini, ali i svima onima koji svoje domaće proizvode žele na ovaj način plasirati.