Četvrtak, 27 Studeni 2014 12:49

Otkupljeno tisuću tona duhana manje

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ZAVRŠEN OTKUP DUHANA VIRGINIA U SLAVONIJI I PODRAVINI  -

 Procijenjeni ovogodišnji urod od 7.700 tona duhana realiziran na otkupu s 6.336 tona

 KUTJEVO / VIROVITICA - Završen je otkup ovogodišnje berbe duhana na području Slavonije i Podravine od kooperanata Hrvatskih duhana. Zasađeno je duhanom tipa virginia Predaja duhana ovogodišnjega roda na otkup u Hrvatskim duhanimaoko 3.300 hektara a otkupljeno je 6.336 tona duhana, što je za oko 1.000 tona manje od planiranog ovogodišnjeg uroda. Ostvarena je prosječna otkupna cijena od 11,49 kuna za kilogram duhana, što je za 23 lipe više u usporedbi s lanjskom prosječnom otkupnom cijenom. Zaštitna cijena od 9 kuna za kilogram duhana na razini je iz prethodnih godina, ali su Hrvatski duhani povećali svoju naknadu za 23 lipe po kilogramu za sređenost duhana u otkupu. Kod duhana tipa virginia ostvaren je prosječni urod od 1.920 kg po hektaru na razini cijelog proizvodnog područja, dok je prinos tog duhana u Slavoniji bio 2.338 kg po hektaru a u Podravini je ostvaren znatno manji prosjek od 1.801 kg po hektaru.

Hrvatski duhani svoje obveze prema proizvođačima duhana za njihov otkupljeni duhan izmirit će i ove godine prije ugovorenog roka do Božićnih blagdana, a sa završetkom otkupa ujedno počinju i pripreme za organizaciju proizvodnje duhana u slijedećoj godini. Prošla godina, zbog ranog mraza, nanijela je velike štete toj Hrvatski duhani - polje duhanaproizvodnji, jer je u polju ostalo oko 2.000 tona duhana, a ove godine učestale i obilne kiše, kako se procjenjuje, umanjile su ukupni urod duhana za oko 1.000 tona duhana, ali tome svakako treba dodati i udio crnog tržišta duhana koje posljednjih godina uzima sve veće razmjere.

Novu proizvodnju ugovarat će u kilogramima

 - Smanjenju proizvodnje dobrim dijelom pridonijele su iznimno nepovoljne vremenske prilike s dugotrajnim i obilnim kišama, ali realno gledano oko 50 posto od toga sigurno je završilo na crnom tržištu duhana o čemu dovoljno svjedoče policijska izvješća u medijima. Stoga od novog Zakona o duhanu, koji će vjerojatno biti donesen do početka ugovaranje proizvodnje duhana u sljedećoj godini, očekujemo da će doprinijeti suzbijanju crnog tržišta duhanom. Ne samo zbog visokih novčanih kazni za neovlaštenu proizvodnju neobrađenog duhana, neovlašteno posjedovanje strojeva i opreme za obradu duhana i neovlašteno posjedovanje neobrađenog ili rezanog duhana nego i zabranom proizvodnje duhana na 5 godina od pravomoćne presude i gubljenje ovlaštenja proizvođača duhana - ističe dipl. ing. Zlatko Pleša, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, Predsjednik Upravekoji je zabrinut kako će proizvođač koji izgubi pravo proizvodnje duhana na 5 godina njima vratiti novac koji su uložili u njegovu proizvodnju. Novina je stoga da će s proizvođačima ugovarati količine duhana u kilogramima, a ne kao do sada proizvodne površine pod duhanom u hektarima. Takva je praksa u svim zemljama EU i predaja manjih količina duhana, ukoliko je neopravdana, bit će destimulativna za proizvođača duhana, što će pridonijeti smanjenju crnog tržišta duhanom. Kako će se od 2017. godine izgubiti vezani poticaji za proizvodnju duhana Hrvatski duhani će u tom razdoblju nastojati osnažiti svoje razvojne programe u primarnoj proizvodnji duhana kao što su povećanje prinosa uporabom sustava za navodnjavanje i smanjenje troškova sušenja duhana uporabom drvne biomase, ali uz istodobno nastojanje povrata izgubljenih hektara u proizvodnji duhana kako bi se povećala njezina konkurentnost i profitabilnost.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kod duhana tipa burley, koji se suši prirodnim putem, očekuje se do kraja godine otkup do 1.200 tona s prosječnom otkupnom cijenom od 10 kuna za kilogram u kojoj je sadržana zaštitna cijena od 8 kuna i naknada od 2 kune po kilogramu. Uz ukupni poticaj države od 6,40 kuna (hektari plus kilogrami) proizvođači duhana ostvarili bi ukupnu prosječnu otkupnu cijenu od 16,40 kuna za duhan tipa burley.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------