Subota, 22 Studeni 2014 13:54

Kemičari i tehnolozi obilježili 35 godina rada

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

DRUŠTVO INŽENJERA I TEHNIČARA KEMIJE I TEHNOLOGIJE POŽEGA  -

POŽEGA – Požeško Društvo inženjera i tehničara kemije i tehnologije u dvorani HGK obilježilo je 35 godina od osnivanja društva i neprekidnog rada. Društvo danas okuplja preko 50 članova koji uglavnom rade u požeškoj prehrambenoj industriji i u školstvu, a nekada je bilo i preko stotinu članova.

Sve prisutne pozdravio je mr. sc. Stanko Zrinščak, predsjednik požeškog društva, a mr. sc. Marica Ploužek prezentirala je povijest društva i pregled 35-godišnjeg rada.

DSC 0782kr- Društvo je osnovano sa kolegama iz Zvečeva i Plamena, a danas najveći broj članova dolazi iz prehrambene industrije, prehrambenih tehnologa jer nemamo kemijske industrije te iz prosvjete, srednje škole i veleučilište. Društvo organizira razna stručna predavanja i aktualnosti koje se dešavaju, te stručne ekskurzije u kojima obilazimo nama srodnu industriju. Nekada smo odlazili i u inozemstvo na europske sajmove prehrambene industrije. Organizirali smo i prezentaciju radova naših članova ili članova naših društava iz Hrvatske, te i na taj način uz druženja radili i edukaciju. Danas u ovim teškim vremenima nastojimo opstati, ali sve teže jer privreda nema sredstava za pomoć društvu – istakao je Zrinščak. Društvo je pripremalo predavanja o kravljem ludilu, pojavi echerie koli, aflatoksinima, a priprema se predavanje o GMO hrani. – Nastojimo pronaći nekoga od naših kolega koji o toj temi zna više ili se usko bavi tom temom da ne ostanemo samo na osnovnim informacijama kojem dobivamo od medija, nego da dobijemo i srž te teme.

Mr. sc. Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zagreb održao je vrlo zanimljivo predavanje za sve članove i uzvanike na temu „Sigurnost i kvaliteta hrane – zalog zdravlja“.