Breadcrumbs

Nedjelja, 11 Ožujak 2012 12:05

Proizvesti energiju iz prirode

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KAKO IZRADITI SUNČANU ELEKTRANU NA SVOJOJ KUĆI  -

VELIKA – Općina Velika je bila organizator a tvrtka Energija iz prirode Sikirevci prezentator na okruglom stolu zainteresiranih tvrtki, ustanova i pojedinaca za proizvodnju električne energije iz sunca. Prezentiran je način pripremanja za ovu izradu, potrebna dokumentacija, modeli sunčanih elektrana, potrebne financije i eksploatacija koja donosi dobit.

P3026068- Za sada naša tvrtka ima četiri postavljene sunčane elektrane snage od 10 do 30 KW, a još dvadesetak je u pripremnoj fazi. Neki su ishodili dokumentaciju, a neke su već u fazi gradnje. Zainteresiranih imamo među tvrtkama, pojedincima te ustanovama i općinama ovdje u Slavoniji. Jedna od zainteresiranih za ulazak u ovaj projekt je i općina Velika, istakao je Ivan Lovrić, predstavnik tvrtke s kojom potpisujete ugovor o kompletnoj izgradnji i održavanju postrojenja, a postrojenje izgrađuju po sistemu ključ u ruke.

Nakon snimanja vaše dobre pozicije objekta na kojemu predviđate izraditi sunčevu elektranu, potrebno je prikupiti potrebnu dokumentaciju i za elektranu od 10 KW osigurati oko 10 tisuća eura. Proizvedenu električnu energiju plasirate putem državne agencije HEP-u, a po današnjim pokazateljima investicija se vraća već za 4-5 godina. Dalje nastavljate s ostvarivanjem prihoda, a vijek elektrane predviđen je na 25 godina, s time da u kasnijim eksploatacijama ima manji postotak efikasnosti.

Mi smo osnivanjem zaklade za stipendiranje učenika i studenata s našeg područja došli na ideju da na neke objekte u vlasništvu općine Velika postavimo sunčeve elektrane, a prihode usmjerimo u punjenje zaklade. Općina će financirati projekte, a izvođenje projekata ćemo kandidirati prema europskim fondovima tako da općina ne investira velika sredstva. Poučeni dobrim iskustvom nekih sredina ovi projekti bi mogli promijeniti našu sredinu i osigurati dovoljno sredstava za financiranje stipendista – istakao je načelnik općine Velika Vlado Boban.