Breadcrumbs

Ponedjeljak, 05 Ožujak 2012 20:54

Znanost i struka u funkciji proizvodnje

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

DUGOGODIŠNJA SJEMENARSKA TRADICIJA U HRVATSKIM DUHANIMA  -

* Što o ulozi agronomske znanosti i struke u primarnoj proizvodnji duhana kaže dr. sc. Ana Budimir, koja je nedavno doktorirala svojim znanstvenim radom o genetskim poboljšanjem agronomskih svojstava hrvatskih kultivara duhana tipa virginia

 Sjemenarska proizvodnja kultivara duhana u Hrvatskim duhanima ima dugogodišnju tradiciju zahvaljujući suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom i Hrvatska je danas od rijetkih zemalja u svijetu proizvodnje duhana koja ima vlastitu sjemenarsku proizvodnju, koja pokriva potrebe hrvatske primarne proizvodnje duhana,a preostali dio izvozi se u susjedne zemlje. Razvoju sjemenarske proizvodnje značajan doprinos dao je i dugogodišnji stručni i znanstveni rad djelatnice Hrvatskih duhana Ane Budimir, koji je potkraj protekle godine na zagrebačkom Agronomskom fakultetu okrunjen i doktorskom znanstvenom titulom za rad Genetsko poboljšanje agronomskih svojstava hrvatskih kultivara duhana tipa virginia (flue-cured), dok je prethodno magisterij znanosti stekla 2004. godine na osječkom Poljoprivrednom fakultetu svojim radom o Genetskoj varijabilnosti hibrida virginijskog duhana.

Dr.sc._Ana_Budimir-Do sada nisu rađena istraživanja procjene genetskog poboljšanja gospodarskih svojstava kultivara virginijskog duhana razvijenih i priznatih u Hrvatskoj, njihove interakcije s okolinom kao ni analize genetske divegentnosti istih kultivara. Dobivena saznanja su korisna kod izbora oplemenjivačke germplazme i metode oplemenjivanja kao i pri izboru sortimenta za uzgoj u određenim agroekološkim uvjetima - objašnjava dr. sc. Ana Budimir važnost svog doktorskog rada u koji su uloženi rezultati višegodišnjih istraživanja u pokusnom uzgoju kultivara duhana.

O stručnim i znanstvenim izazovima i iskustvima u proizvodnji duhana i oplemenjivanju kultivara duhana ovih dana razgovarali smo s dr. sc. Anom Budmir u Poslovnom centru Hrvatskih duhana u Kutjevu u kojemu je sjemenarska proizvodnja kultivara duhana.

– Za mene je to uvijek bio velik  izazov. Kao agronom, kada sam počela prije 20 godina raditi u Hrvatskim duhanima to je bila prva suradnja sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom i suradnja s prof. Vinkom Kozumplikom. Jednostavno rečeno, nađete se u poziciji u kojoj nema više stajanja. Zahtjevi proizvodnje vas prisiljavaju da morate ići dalje. Nalazite se u polju duhana gdje su različite sorte, gdje vam one stvaraju mogućnosti da uvijek tražite nešto novo i vi jednostavno to morate pratiti i vidjeti može li neka nova sorta dati još nešto više i bolje, koje su njezine mogućnosti i njezine zadnje granice i gdje to u konačnici vodi. Da bi dobili odgovore na sva ta pitanja vi morate ići dalje i ne možete reći ja to ne želim ili ja to ne mogu, jer vas nešto vuče da idete dalje. Tu je bio i prof. dr. Vinko Kozumplik i uz  njegovu potporu, veliko znanje i iskustvo u oplemenjivanju bilja prihvaćala sam sve te izazove i onda se kod vas stvori želja da sami pokušate nešto novo stvoriti. Dakle, mora se prije imati velika želja da biste nešto ostvarili, ali istodobno to što radite morate i voljeti, jer bez toga nema ništa.

Dug i mukotrpan put do novih kultivara

Kakav je  osjećaj kad nakon višegodišnjeg rada dobijete pozitivan rezultat?

- To mi je zaista teško opisati. Naime, kada sam završila Poljoprivredni fakultet nikada nisam mislila da ću raditi na duhanu, a nisam niti njegov konzument, ali duhan je nešto što čovjek stvarno može voljeti. Oplemenjivanje je mukotrpan rad, jer da biste dobili jednu sortu ispitivanja moraju potrajati osam do deset godina. Znači da vi svake godine i svakog dana iščekujete što će to biti i hoće li biti ispunjena vaša očekivanja. Imate u polju tisuću različitih linija, a vi trebate dobiti jednu ili dvije i ako u tome uspijete to je onda zaista veliki uspjeh. To je onda onaj trenutak u kojem se skače do neba, što bi rekla djeca kad dobiju peticu u školi. Međutim, nakon tog zadovoljstva slijedi suočavanje s realnosti da ne možete na tom rezultatu stati i da morate ići dalje. Gdje je u tom granica? To ne zna nitko. Ne možete vječito povećavati ni prinos ni kvalitetu, a da ipak ne dođete do jedne granice. Jesmo li mi došli do te granice? Mislim da još nismo, jer još je mogućnosti za napredovanjem, za boljim. Osjećaj dobitkom pozitivnog rezultata u oplemenjivanju je prekrasan, ali mora se voljeti da bi se to osjetilo.

Dakle, pred novim ste izazovima!?

- Prostora za nove izazove uvijek ima. Sada imamo oko 50 novih linija i ako nam se ove godine od njih ostvari samo jedna ili dvije s kojima ćemo dalje raditi bit ćemo zadovoljni našim poslom.

Kako ocjenjujete dosadašnji odnos Hrvatskih duhana prema znanstvenom i stručnom radu u oplemenjivanju kultivara duhana?

- Kad o tome razgovaram sa svojim kolegama iz nekih drugih tvrtki oni jednostavno ne mogu vjerovati koliko Hrvatski duhani ulažu u znanstveni i stručni rad koji je u funkciji primarne proizvodnje duhana. U svom radu imam maksimalnu potporu od svih djelatnika u Hrvatskim duhanima kao i od predsjednika Uprave gospodina Mirka Boića, koji je ujedno i najveći zagovornik takvog rada. Stoga je za naš uspjeh bitna logistika, a mi je imamo u Hrvatskim duhanima. To je onaj dobar vjetar koji donosi uspjeh, ali ja sam u Hrvatskim duhanima imala i više od toga, jednu oluju koja me je naprosto nosila u ovome poslu, a to se nastavlja i dalje. ( M. B)