Srijeda, 24 Rujan 2014 10:31

Nabavili najsuvremeniju opremu za vinariju

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

"VINA MARKOTA" INVESTIRALA 2,5 MILIJUNA KUNA UZ SREDSTVA IPARD-A  -

 PLETERNICA – Pleternička tvrtka "Vina Markota" d.o.o. je uz pomoć pretpristupnog programa Europske unije IPARD u svoj razvoj investirala čak 2,5 milijuna kuna. Strojevi kupljeni tim novcem pristižu ovih dana i odmah se stavljaju u funkciju. - Trebali su doći 1. kolovoza a došli su, evo, sada i obzirom da je berba već počela, malo nam je gužva ovih dana. Inače, riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji u svijetu kada je o vinogradarstvu riječ – kazao je mladi direktor Marko Markota.

markota-protić3m"Vina Markota" su novac iz IPARD-a dobili kroz dvije mjere: 101 koja podrazumijeva ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 103 koja je osiguravala sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Program predviđa da se bespovratno iz EU dobije 50 posto iznosa za određenu investiciju a drugu polovicu novca osigurava investitor sam. Obzirom da u EU žele stimulirati mlade poduzetnike, ukoliko je podnositelj zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava mlađi od 30 godina, onda mu se dodjeljuje još 5 posto novca bespovratno, tako da će "Vina Markota" u konačnici sami morati platiti 45 posto vrijednosti investicije. - U sklopu prve mjere smo nabavili razne vinogradarske strojeve a uredit ćemo i putove te ograditi cijeli kompleks vinograda na Klikunu jer je on okružen šumom i životinje nam prave štetu. Taj dio će koštati 700 tisuća kuna.

Druga mjera podrazumijeva ulaganje u opremu vinarije i unapređenje vinarske proizvodnje. Nabavili smo inox cisterne, drvene bačve, preše za grožđe, pumpe za vino, punilice i čepilice za boce i još koješta. Dio te opreme smo imali ali sada smo nabavili suvremeniju. Treba kazati da dio markota-protićmopreme tek treba stići. Naime, mi smo se za ovaj program prijavili prije dvije godine a dok su oni obradili papire, došlo je do promjene na nekim modelima strojeva i više ih nema na tržištu pa smo tražili odobrenje za druge strojeve. Dobili smo ga ali je vrijednost novca morala ostati ista. Ovaj drugi dio investicije iznosi 1,8 milijuna kuna – objasnio je Marko Markota.

 Obitelj Markota zapuštene vinograde na Starcu a potom i na Klikunu počela je obnavljati 2006. godine kada su zasađeni prvi mladi trsovi. Na obje lokacije sada imaju ukupno 35 hektara vinograda od čega je 80 posto zasađeno bijelim sortama grožđa. Od ovogodišnje berbe očekuju oko 130 tisuća litara vina.