Srijeda, 01 Listopad 2014 10:47

Ekološke proizvode planiraju posluživati u vlastitom restoranu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

FARMU "BREZA" OBITELJ BOŽIĆ OD HOBIJA PRETVORILI U LIPIČKI BRAND  -

 LIPIK – Farma "Breza" Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Božić posljednjih je godina za izletnike i ljubitelje dobrog jela i pića nezaobilazna destinacija ukoliko navraćaju u lipički kraj. Smještena nadomak grada, uz samu Pakru, pravi je mali raj za one koji se žele odmoriti i kvalitetno pojesti. Nažalost, upravo ta Pakra, ove po vremenskim prilikama ćudljive godine bila je gotovo kobna za imanje. - Poplava u svibnju nam je zadala mnogo problema. IMG 5511Ljudi su nam pomagali tu noć da spasimo od vode što se spasiti može ali, objekti su svejedno bili poplavljeni kao i usjevi. Ovce su sačuvane no, sad se borimo za preživljavanje stada jer su usjevi uništeni a nisu bili osigurani. Šteta je procijenjena na bar 50 tisuća kuna i zbog poplave smo privremeno prestali s realizacijom naših planova na gospodarstvu – ispričala je Zdenka Božić koja uz pomoć članova obitelji vodi cijelo imanje.

 Temelje farmi "Breza" udario je otac Simo koji je desetljećima u slobodno vrijeme na obiteljskoj zemlji uz Pakru gradio malu kućicu, uzgajao ovce i prikupljao starine. Zdenka je studirala upravno pravo i planirala je ostati živjeti u Zagrebu ali se prije četiri godine ipak odlučila vratiti kući i od očevog hobija napraviti lipički brend. IMG 5517U realizaciji te ideje pridružili su joj se otac, majka Slavica i brat Antonio. Božićevi sada na farmi imaju stado od 180 ovaca, 450 stabala različitog voća, vinograd i nasad oraha. Na farmi i u jednom objektu smjestili su razne stare alatke i druge starine pa posjetitelji mogu uživati i u jedinstvenom etno muzeju. - Sve što imamo na farmi uzgaja se isključivo na ekološki način za što imamo certifikate. Naša je želja s vremenom ovdje osnovati pravi eko-centar – dodala je Zdenka Božić.

 Kako bi posjetiteljima osigurali što bolji smještaj Božićevi su izgradili nadstrešnicu s klupama i stolovima gdje se može smjestiti 50 osoba. Počeli su graditi i mali restoran površine 116 četvornih metara prilagođen potrebama invalida ali je, upravo zbog šteta od poplave, i ta investicija zaustavljena. - Imamo sve papire, napravljena je i armiranobetonska konstrukcija i dio krovišta. Uložili smo 100 tisuća kuna a puno posla smo napravili i sami. Pokušavali smo neke novce IMG 5519dobiti preko Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice no, nismo uspjeli. Trebalo bi nam još bar 300 tisuća kuna, uz mnogo vlastitog rada. Ove godine, eto, zbog poplave, radit ćemo samo na održavanju imanja a dogodine nastavljamo s poslovima – najavila je Zdenka. Njihovo imanje, podsjetila je, dio je lipičko-pakračkog turističkog projekta "Stazama lipicanca i kune".