Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014 12:40

Radnice zbog neisplate plaća i otkaza stupile u štrajk

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

KONFEKCIJA „SLOGA“ U STEČAJU SUOČENA S NOVIM PROBLEMIMA  -

POŽEGA – Nakon što im nije isplaćena plaća za travanj nekolicina radnica IMK „Sloga“ u stečaju upitala je direktora za plaću, a nakon toga dvije radnice su odmah dobile otkaz. To je bila zadnja kap, kako kažu radnice, da se odmah stupi u štrajk i obustavljen je rad. Nezadovoljne radnice koje su zaustavile rad i sjede okupljene uz šivaće strojeve zvale su i medije, no mediji su mogli doći samo do zatvorene glavne kapije.
Direktor Ivica Žager nije bio voljan doći do novinara, te se pravdao da ne može izjavu, niti ikakve podatke dati bez stečajnog upravitelja Milana Nakića iz Pakraca koji je na službenom putu u Zagrebu.
Kako saznajemo od radnica koje su obustavile rad, ne radi nitko u šivaonama, a dvije radnice koje su dobile otkaz otišle su odmah svojim kućama. Trenutno „Sloga“ u stečaju ima nešto preko 200 radnika, od kojih nekolicina nije prekinula rad, no ne mogu raditi normalno jer ne radi ni kotlovnica za proizvodnju pare potrebne za rad u doradi, tako da se radi jedino u krojnici. Za sada je i tvornički krug potpuno prazan, jer radnice sjede u glavnom pogonu šivaone.

Sve je u rukama radnica
Nakon podneva u „Slogu je pristigao i stečajni upravitelj Nakić koji je odmah istakao da je sve u rukama radnika. – Stečaj je i otvoren da bi se spasilo ovih 200 radnih mjesta. Uz malo truda radnika mogli bi ta mjesta spasiti, no odluka je u rukama radnika. Ono što je sada na stanju je da je pala produktivnost i nemam o što fakturirati. Milan Nakić stečajni upravitelj IMK SlogaPlanirane količine nisu proizvedene, manje komada je isporučeno i manje je novaca u blagajni. Sve što se proizvede i naplati može se i isplatiti. Ako nema proizvodnje nema niti plaće – kaže Nakić koji je odmah po dolasku u tvrtku radnicima to i objasnio, no sa radom se nije nastavilo. Ova obustava po Nakiću je nezakonita, jer štrajk nije niti najavljen, a misli da su ga zapravo izazvali neki provokatori koji imaju druge ciljeve. – Na svakom stroju je istaknuta norma i svi oni to znaju. Plan i realizacija se vide i svatko tko je radio vidi što je proizveo. Mi skupljamo novac i ovaj tjedan isplatit će se pola plaće jer ostalo nije zarađeno. Većina radnika to shvaća i da sve radimo u cilju sačuvanja tih radnih mjesta i proizvodnje. Sada se trenutno radi samo šteta tvrtki jer nema proizvodnje, a ukoliko se rad ne nastavi i poveća produktivnost ja ću biti u situaciji da moram završiti proizvodnju, te pokrenuti klasičan stečaj. Radnicima mora biti jasno da nije dovoljno doći na posao nego na tom poslu biti i efikasan – kaže Nakić koji očekuje i razgovor sa sindikalnim povjerenikom, ali i da će radnici nastaviti sa radom.

Stečajni upravitelj Milan NakićU tekstilnoj branši je nemilosrdna konkurencija i on je zadovoljan što su uspjeli ugovoriti neke poslove i što je najvažnije za taj posao ugovoriti dobru cijenu.