Petak, 25 Travanj 2014 11:11

Razgovor s zamjenikom župana za gospodarstvo Željkom Jakopovićem (HSS), o ponovno predviđenom sušnom razdoblju ove godine, koje velike štete ostavlja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Što je Požeško-slavonska županija do sada napravila povodom pitanja navodnjavanja?

- Ključno je da smo u prošle godine uspjeli realizirati dva sustava za navodnjavanje, to je akumulacija Bistra i sustav za navodnjavanje Kaptol koji sada u prvoj fazi osigurava navodnjavanje za 110 ha, plan je u drugoj fazi još 70 ha. Prošle godine odrađen je probni rad i sada se preko tvrtke Hidrotehnički objekti koju su osnovale Hrvatske vode rade ugovori s korisnicima, uglavnom OPG povrtlarske proizvodnje, koji nisu još svi bili spremni sa svojim instalacijama i prilagođavanjem proizvodnje novim uvjetima uz navodnjavanje. Druga lokacija koja je puštena u rad je akumulacija Kuštravac i sustav za navodnjavanje Ramanovci - Bektež iz koje se navodnjava 350 ha, a u cijelosti se navodnjavaju površine koje koristi Kutjevo d.d., uglavnom za sjemensku i ratarsku proizvodnju. Sustav još ne radi punom snagom jer se još mora akumulacija izmuljiti za 97 tisuća kubika mulja koje se nakupilo u nekoliko godina rada akumulacije, no to će se odraditi u tijeku travnja - rekao je Jakopović koji najavljuje i nekoliko velikih sustava koji su već u nekim fazama razvoja ili u poslovima oko izrade dokumentacije.
- Akumulacija Londža zbog teške financijske situacije u Hrvatskim vodama ove godine neće biti u nekim većim radovima, no upravo danas dolaze nam projektanti iz IGH, koji započinju projektiranje razvodne mreže za navodnjavanje, koje će iz akumulacije biti osigurano, sada za 1.850 ha. Prije je bilo u planu 1.950 ha, no zbog novo projektirane brze ceste Pleternica-Čaglin-Našice dolinom rijeke Londže, moralo se smanjiti za 100 ha. Projektiranje će koštati oko 3,5 milijuna kuna, a realizacija cijelog projekta preko 32 milijuna kuna, pa će se cijeli sustav izvoditi u 12 etapa, tako će biti i projektiran kao 12 cjelina, jer tako će dozvoljavati financijska sredstva. Projekt će biti kandidiran i na europske fondove - istakao je Jakopović i dodao da je ova županijska vlast još u prošlom mandatu ocijenila da će se uskoro dohodovno moći gospodariti samo na navodnjavanim površinama. Iz toga razloga napravili su i plan mogućih gradnji akumulacija, i po tom planu na području županije je uspostavljeno još 18 mjesta pogodna za razvijanja sustava za navodnjavanje. - Kad se završi akumulacija Šumetlica i postavi novi magistralni vodovod prema Pakracu, stara trasa vodovoda moći će se koristiti za dovođenje vode do sustava za navodnjavanje od 500 ha koji bi akumulacija Šumetlica mogla snabdijevati i bio u potpunosti isplativ.
Jedan dugo nerealiziran projekt, akumulacije Kamenska riješio bi problem pitke vode cijele Požeštine za budućnost, a riješio i problem navodnjavanja nekoliko tisuća ha poljoprivrednih površina nizvodno do Požege. Sada se i taj projekt ponovo revitalizira i traži način financiranja. - Razmišljamo da pokrijemo cijelu županiju. Ideja imamo, planova imamo a sve zavisi koliko ćemo imati financijskih sredstava. Nije jednostavno financiranje tih sustava, jer usudio bih se reći od europskih sredstava nećemo dobiti baš puno, jer oni nisu skloni razvoju velikih projekata poljoprivredne proizvodnje, koje Europa već i sada ima viška. Morat ćemo to upakirati kroz održivi razvoj, biološki minimum i izgraditi te sustave - razmišlja Željko Jakopović.