Četvrtak, 24 Travanj 2014 12:20

Agencija za plaćanja u poljoprivredi povukla 710 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NAJVEĆA ISPLATA IZ EU FONDOVA U POVIJESTI HRVATSKE -

U prva 3 mjeseca ove godine Hrvatska je putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju povukla 710 milijuna kuna iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, kao povrat sredstava za izravna plaćanja poljoprivrednicima u ovoj godini.
Ova najveća dosadašnja isplata rezultat je uspješno provedene akreditacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi za povlačenje novca iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi.
Uz ova već isplaćena sredstva, ove godine se planira isplatiti i oko 205 milijuna kuna EU sredstava za projekte iz IPARD programa, kojim će se nastaviti uspješno podizanje konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača. Za 2014. godinu predviđeno je i dodatnih 90 milijuna kuna iz „vinske omotnice“ za već pristigle projekte hrvatskih vinara i vinogradara.

Uz ovakav trend, kontinuiranog rasta korištenja poljoprivrednih fondova u zadnje dvije godine, velika je vjerojatnost da će Hrvatska putem Agencije za plaćanja u 2014. godini povući milijardu kuna iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike EU.