Petak, 25 Travanj 2014 16:20

Promjena na čelu Slavonsko-baranjskog sindikata

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Umirovljenog Šmerdu zamijenio Kotrla

 POŽEGA – Najviše članova Slavonsko-baranjski sindikat ima u Požeštini, jer su radnici dvije najveće tvrtke Plamen i Spin Valis članovi tog sindikata, koji okuplja uglavnom proizvodne tvrtke, metalnog i drvnog sektora u ovom dijelu Slavonije i u Vukovaru. Danas je održana Izborna skupština, na kojoj je zbog odlaska u mirovinu Dragutin Šmerda, dugogodišnji predsjednik tog sindikata, izabran novi čelnik Slavko Kotrla.
- Od 1991. godine sam povjerenik sindikalne organizacije tvrtke Plamen, a kasnijem sam izabran za predsjednika Slavonko-baranjskog sindikata koji dana ima nešto preko 1.000 članova. IMG 454222U Plamenu sam radio punih 45 godina, prvo kao VKV majstor na izradi alata i modela, preko dvadeset godina, a onda sam postao sindikalni čelnik. Evo nakon ovoliko radnog staža poručio bih da mi je žao što mladi danas nemaju posla, ali im i poručio da moraju rješavati i sami pitanje zapošljavanja, kroz samozapošljavanje ili neki drugi vid. No onima koji su dobili zaposlenje, moram reći da ga čuvaju jer je dragocjen, da daju sve od sebe da ga zadrže – kaže Šmerda na odlasku, koji je zadovoljan i svojim radom i postignutim u sindikatu, jer je uspostavio odlične kontakte s upravom i radnicima i svu problematiku su rješavali dogovorno. No tu mu je svakako pomoglo što tvrtka Plamen dobro stoji, što se puno ulagalo u razvoj proizvodnje, puno se izvozi pa nema problema niti sa plaćom, aniti sa dodatcima koji su regulirani kolektivnim ugovorima. – Nisam u potpunosti zadovoljan sa sindikalnim čelnicima u hrvatskoj. Opet najavljuju neke prosvjede u Zagrebu i ja im poručujem, koga vi predstavljate. Ako predstavljate hrvatske radnike onda ih izvedite na ulicu, ali ja mislim da oni samo provode farsu. Glumi se da se nešto radi. Mi smo u Plamenu išli u konkretne akcije i vidi se rezultat, a zadovoljni su i članovi – dodaje Šmerda.
Novi predsjednik Slavonsko-baranjskog sindikata Slavko Kotrla, također dolazi iz požeškog Plamena, a radio je u ljevaonici na obradi odljevaka. Sindikalno aktivan je dugi niz godina. IMG 4542– Mogu poručiti članovima da ćemo nastaviti poboljšavanje kolektivnih ugovora, stati u zaštitu radnika, da mogu osjećati svoju sigurnost na radnom mjestu, te poboljšanje materijalnih prava. U Plamenu su uvjeti dobri i to je tvrtka perjanica u našem sindikatu, dok imamo tvrtki gdje članovi ne ostvaruju sva svoja prava, i na tome poboljšanju moramo raditi – rekao je Kotrla.
Šmerda je komentirao i dosadašnji Zakon o radu, koji poslodavci napadaju da nije dobar. – Tvrdim jer sam u njegovom stvaranju učestvovao od početka devedesetih godina, a u primjenu je došao od početka 1996. godine. Mi u Plamenu smo vrlo brzo na njega reagirali i potpisali već u trećem mjesecu kolektivni ugovor, imali prve izbore za Radnička vijeća. Kažu da smo prepisali njemački zakon, no on je malo loše prepisan za radnike, jer sve što se u njemačkom zakonu određuje da odlučuju radnici i njihova vijeća u našem zakonu je da radnici savjetuju, a savjetovanje poslodavci uglavnom ne uvažavaju. Mi smo to ugradili i danas provodimo, a u Plamenu je to prihvatilo i poslovodstvo, pa naši radnici participiraju u tome. problem je uglavnom ne u nesposobnim radnicima, nego u nesposobnom rukovodstvu koje vozi tvrtke, a ovdje u Plamenu se to poklopilo, sposobno poslovodstvo i vrijedni i marljivi radnici. Međusobno povjerenje je dovelo do toga da je Plamen danas tu gdje je i ide naprijed u razvoju, a istovremeno se i poštuju sva radnička prava – zaključio je na odlasku Dragutin Šmerda.

DSC 4605 SMERDA PLAMEN SINDIKAT