Srijeda, 23 Travanj 2014 11:01

Stanje je katastrofalno jer ni neznamo koliko imamo nezaposlenih

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GOSPODARSKO SOCIJALNO VIJEĆE O NEZAPOSLENOSTI I ZAPOŠLJAVANJU -

POŽEGA – Gospodarsko socijalno vijeće koje je formirano i djeluje kao savjetodavno tijelo Požeško-slavonske županije raspravljalo je o vrućim temama nezaposlenosti i zapošljavanja na području županije, a jedino kao zaključak je proizašlo da je stanje katastrofalno, jer su podatci neumoljivi. Požeško-slavonska županija izgubila je od 2008. godine kada je imala 20.593 zaposlena, preko 3.300 radnih mjesta, jer krajem 2013. bilježi samo 17.269 zaposlenih, a danas je taj broj još manji. Istovremeno na Zavodu za zapošljavanje bilježi rekorde od 7.280 evidentiranih nezaposlenih osoba što je povećanje od 50% unazad nekoliko godina jer je 2008. godine imala evidentirano 4.800 nezaposlenih. Na 78 tisuća stanovnika županija po nekim pokazateljima ima preko 50 tisuća radno sposobnog stanovništva, što znači da je samo 1/3 radno sposobnih i zaposlena, što je gotovo najlošiji podatak gledajući ostale hrvatske županije, a još daleko lošije uspoređujući zemlje EU.

Da je u potpunosti varljiv taj podatak evidentirane nezaposlenosti istakao je i predsjednik GSV-a Nikola Brekalo. – Znači to nije stvarno stanje nezaposlenih, jer kako kažu u Zavodu mi otpišemo one koji se ne prijave. Znači mi u stvari ni neznamo koliko imamo nezaposlenih u županiji. Drugi podatak da se smanjio broj mladih na zavodu, jer oni se nisu zaposlili nego su mladi otišli. Podatak o zaposlenosti govori da tu 2008. godinu ne možemo dostići niti za 10 godina, jer uz sve planove i razvijanje poslova koji se planiraju u županiji ne donose masovno zapošljavanje i nemaju ni teoretske šanse zaposliti 3.300 onih koji su posao u međuvremenu izgubili – ističe Brekalo koji dodaje kada bi se i svi evidentirani nezaposleni kojim čudom zaposlili mi nebi došli niti do prosječne zaposlenosti koja se u Europi traži. Naša konkurentnost zbog većih troškova nikada neće dostići konkurentnost europskih država.

Zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović iznio je niz rješenja koja bi tu gorku situaciju mogla poboljšati unatoč tome što nemamo dobro investicijsko okruženje i veliki problem neriješenog državnog poljoprivrednog zemljišta. – Uz mjere ruralnog razvoja rješavanje poljoprivrednog zemljišta može vrlo realno i vrlo brzo pomoći u zapošljavanju na županiji. Imamo puno zemlje s kojom se ništa ne dešava već dvije godine, a mjere ruralnog razvoja smo dogovorili s EU, koje bi razvile cijeli naš prostor, da ljudi proizvode hranu, ali i da se bave drugim djelatnostima s kojima mogu ostvarivati dohodak. Podići poljoprivredna gospodarstva i pokrenuti nove proizvodnje za koje su zainteresirani strani ulagači. To je prije svega svinjogojstvo čiji razvoj nude investitori iz Danske i uzgajanje industrijske konoplje za koju imamo puno prihvatljivog zemljišta a ta kultura traži mala ulaganja. Tu su svakako i ulaganja u drvnu industriju gdje imamo velike mogućnosti i za zapošljavanje.

- Rak rana je nezaposlenost iz koje se može izaći samo investicijama, za koje ova slučajna Vlada nije osigurala preduvjete, nego da je skoro počela dijeliti nagrade za zatvaranje radnih mjesta i gospodarskih subjekata – istakao je Vinko Jušić, sindikalni čelnik Kutjeva d.d., koji ističe da se u njihovoj tvrtki nisu ispunile niti ugovorene investicije prilikom preuzimanja društva prije deset godina, a da državne agencije koje to moraju kontrolirati to ne čine i godinama prelaze preko toga. Ni lokalna vlast nije pokazala nikakav interes da se ispune te obveze ulaganja.

Sindikalni predstavnik tvrtke Plamen, Dragutin Šmerda istakao je da ta tvrtka stalno ide u investicije, ali da su im one godinama otežane od birokratskog aparata. – Dva nova postrojenja uskoro dolaze, imamo još planova, međutim birokracija je neumoljiva i tu gubimo puno vremena i značajna novčana sredstva. Priča se o investicijama, rasterećenju privrede i investitora a suprotno se radi. Neke dozvole smo čekali godinama, čak svjesno išli u prekršaj da ubrzamo proces ulaganja. Naši poslodavci često već kažu „Lud je tko ulaže u Hrvatsku“ – kaže Šmerda.