Ponedjeljak, 21 Travanj 2014 10:55

Udruga OPG Hrvatske "Život" nudi suradnji vladi RH i ministarstvu poljoprivrede

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Može li tko pomoći poljoprivrednim gospodarstvima?

 SVAKODNEVNO NESTAJU OBITELJSKA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA, STOČARI, MLJEKARI, SVINJOGOJCI, A SVE VIŠE I RATARI, JOŠ SE DONEKLE DRŽE SAMO VINOGRADARI I VOĆARI

KUTJEVO – Prije tri mjeseca osnovana Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ koja već okuplja 170 članica, prije trideset dana je svoje Zaključke kako zaustaviti dalje urušavanje hrvatskog agrara, kako zaustaviti propadanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kako zaustaviti prekomjeran uvoz hrane, kako spasiti hrvatsko selo, poslala na adrese Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede, Sabora RH, predsjednika RH. – Na žalost do današnjeg dana na adresu udruge nikakav odgovor nije došao. Tražili smo od Vlade RH da se odrekne 5% PDV i da taj iznos uđe u proizvođačku cijenu svakom proizvođaču mlijeka. Tražili smo da se potpore u poljoprivredi isplate s 1. travnja, kako bi se mogla obaviti proljetna sjetva u optimalnom roku i što kvalitetnije. Na žalost hrvatska vlada i njeni ministri nemaju sluha za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, za male ljude, građane RH. Danas na sjednici ponovno smo utvrdili nove Zaključke koje ćemo poslati svima odgovornima i očekujemo da se uključimo u rad pojedinih institucija koje žele dobro hrvatskom selu, onima koji žele dobru i kvalitetnu domaću hrvatsku hranu. S ovakvim pristupom, s ovakvom politikom Vlade RH nama je to onemogućeno i svaki dan nestaju poljoprivredna gospodarstva, puno je blokiranih i puno ima velike probleme. Ono što nam se sprema očito je ne vodi na dobro – istakao je predsjednik Udruge Život Antun Laslo, zadovoljan jedino predsjednikom Sabora Josipom lekom koji ih je obavijestio da je njihove Zaključke uputio na saborski odbor za poljoprivredu koji će ih primiti i uspostaviti suradnju s udrugom.
Članovim udruge su istakli sve poraznije podatke Hrvatske koja je uvoz hrane povećala za 253 milijuna Eura, koja je udvostručila uvoz mlijeka jer naša proizvodnja je sve manja, a da radimo apsurd jer smo povećali izvoz jeftinih žitarica, a istovremeno povećali uvoz skupih prehrambenih proizvoda od tih istih žitarica. – Na taj način samo uništavamo radna mjesta u Hrvatskoj, pa tražimo zabranu izvoza žitarica ih Hrvatske nakon žetve, da osiguramo dovoljno hrane za hrvatsko stanovništvo, te dovoljno hrane za prehranu stoke jer ta je hrana danas preskupa i naše stočarstvo čini nekonkurentnim. Tražimo da se snimi stanje u robnim rezervama države, te da se donese uredba o sljedivosti uvezenih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj jer su uvozni proizvodi manje kvalitete od domaćih proizvoda - rekao je tajnik udruge mr. sc. Miroslav Kovač, iznoseći i zahtjev Udruge da se usklade zakoni o poljoprivrednom zemljištu sa zakonom o nasljeđivanju zemljišta, zakon o evidenciji zemljišta i zakon o zemljišnom fondu i zakon o navodnjavanju, jer bi se na taj način hrvatska poljoprivreda u budućnosti pokrenula u drugom smjeru. To su do sada izbjegavale sve Vlade RH. Predlažu i da se osnuje fond od zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta koji bi usmjerio sredstva u Fond razvoj poljoprivrede.
Kuda danas ide hrvatski agrar?
 - Teško je to pitanje, kaže Antun Laslo, odgovarajući na pitanje koje su postavili novinari, jer zadnji je trenutak da se pomogne obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer u zapadnom svijetu i Europi upravo OPG su nositelji poljoprivredne proizvodnje. Kod nas zbog krive privatizacije OPG su po strani, pa i sada kada smo ušli u Europu. Kod nas se nije desilo poboljšanje, pa čak ništa bolje ne prolaze ni ratari, ni voćari i vinogradari, od stočara, svinjogojaca i mljekara. Očito je da ova Vlada nema razumijevanja za OPG i zbog toga smo osnovali ovu Udrugu, osnovali stručno vijeće s visokoškolovanim ljudima i stručnjacima. Ova Vlada i njeno ministarstvo financija samo stavlja namete na poslovanjem i zato iz dana u dan sve je više nezaposlenih ljudi, nama pada proizvodnja jer nemamo financijskih sredstava. Da se slučajno zatvore granice zbog nečega, naši građani bi za mjesec dana bili gladni – tvrdi Laslo, koji vidi udruživanje poljoprivrednika i stvaranje profitnih organizacija u poljoprivrednoj proizvodnji još jedinom slamkom spasa, koju upravo predlaže Udruga „Život“.