Subota, 19 Travanj 2014 15:30

"Poljoprivreda" Lipik obnavlja stočarsku proizvodnju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

U tovu prvih 125 junadi – plan do 1.000 komada

 LIPIK – Nakon gotovo četvrt stoljeća "Poljoprivreda" Lipik ponovo tovi junad. - Što vlastitog tova a što u kooperaciji mi smo prije rata imali i 2.000 komada junadi. S tovom smo ponovo krenuli jer nam je želja bila pokrenuti stočarsku proizvodnju u ovom kraju, a s druge strane i osigurati posao za radnike koji su se pojavili kao višak nakon što smo ostali bez zemlje za obrađivanje – kazao je direktor Željko Viboh.
IMG 5772"Poljoprivreda" Lipik je prije rata u bivšoj pakračkoj općini obrađivala i do 3.500 hektara zemlje a kada je to područje podijeljeno na dvije jedinice lokalne samouprave i država znatan dio zemlje dala na korištenje privatnicima, ostali su na svega 1.000 hektara. Prošle godine na temeljima jednog u ratu razrušenog objekta u vlasništvu ove tvrtke, izgrađena je staja za novi tov junadi u što je uloženo milijun kuna. Dio novca je osiguran kreditom HABOR-a. Nabavljeno je i prvih 125 junadi simentalske pasmine koja bi za isporuku trebala biti spremna ovog ljeta. - Nemamo unaprijed dogovorenog kupca nego ćemo ići na tržište pa tko plati više. Kako sada stanje stoji, interesa ima a i cijene junadi su nešto porasle u odnosu na protekle godine. Prema našoj računici, prvi tov bi nam trebao donijeti zaradu – dodao je Viboh.
U "Poljoprivredi" Lipik imaju mnogo planova kada je u pitanju tov junadi pa se već razmišlja i o gradnji novog objekta. Tijekom slijedećih godina broj tovljenika trebao bi porasti najprije na 500 a potom i do 1.000 komada. Ono, međutim, što u "Poljoprivredi" ističu kao problem u realizaciji njihovih planova jest nesigurnost zbog zemlje s kojom raspolažu jer je ona u državnom vlasništvu a zakup je samo na pet godina.   (AGM Kruna)