Petak, 28 Veljača 2014 11:50

U planu mljekomati i destilerija eteričnih ulja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ODRŽANA PRVA GODIŠNJA SKUPŠTINA AGROTURISTIČKE ZADRUGE "KLASTER KUNA"  -

PAKRAC - Agroturistička zadruga "Klaster kuna", koja djeluje na pakračko-lipičkom području, održala je prvu godišnju skupštinu i za predsjednika skupštine izabrala Josipa Hušku, dosadašnjeg vršitelja te dužnosti. Skupu su uz zadrugare prisustvovali i brojni gosti među kojima i župan Alojz Tomašević, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović te gradonačelnici Pakraca i Lipika Davor Huška i Vinko Kasana.
  U izvješću o radu tijekom prve godine svog postojanja navodi se kako je zadruga sudjelovala u izradi strategije razvoja turizma gradova Pakraca i Lipika, uspješno je izvršena fiskalizacija, ostvareno je više kontakata s turističkim agencijama, vršena je promidžba članova klastera, sudjelovalo se na nekoliko sajmova, klaster je uključen u projekt županijske Turističke zajednice "Slavonska korpa", uređen je informativno-prodajni prostor zadruge .... a počeli su se pripremati i novi projekti. U tekućoj godini jedan od glavnih planova jest širenje djelatnosti "Klastera kuna" na okolne gradove Daruvar, Novsku i Kutinu. - To planiramo realizirati kroz projekte samog Klastera kuna ali i kroz projekt "Slavonska korpa" koji ćemo raditi u suradnji s Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije. Samostalno ove godine namjeravamo postaviti mljekomate s proizvodima naših članova u Pakracu, Lipiku i Daruvaru za što će klaster osigurati vlastitih 80 tisuća kuna. To je 25 posto potrebnog novca za taj projekt a ostatak očekujemo od Ministarstva poduzetništva. U pripremi je i projekt izgradnje vlastite destilerije eteričnih ulja za što nam treba 150 tisuća kuna – rekao je Josip Huška.
  Od osnutka prije godinu dana "Klaster kuna" je povećao broj članova pa ih sada ima deset a partneri klastera su Vinogradarstvo Ćasić i Ergela Lipik. Prije održavanja godišnje skupštine, simboličnim presijecanjem vrpce službeno je otvoren izložbeno-prodajni prostora u središtu Pakraca za čije uređenje je utrošeno 96 tisuća kuna. Tu građani sada mogu kupiti sve proizvode članova zadruge: mliječne proizvode, sušenu ribu, med, kekse, proizvode od lavande, sušenu ribu, suvenire... - U ovaj prostor namjeravamo postaviti i fotokopirni aparat, što u Pakracu trenutno nedostaje, kako bismo građanima, a osobito učenicima i studentima, mogli pružiti i tu vrstu usluga – dodao je Huška.