Četvrtak, 27 Veljača 2014 12:06

Program poticanja poduzetništva i obrta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA PANORA ORGANIZIRALA PREZENTACIJU PODUZETNIČKI IMPULS 2014.  -

POŽEGA – Ministarstvo poduzetništva i obrta donijelo je Program Poduzetnički impuls za 2014. godinu, koji je u organizaciji Regionalne razvojne agencije Panora prezentiralo poduzetnicima. Skup je to mjera i instrumenata osmišljenih za postizanje strateških ciljeva Strategije razvoja poduzetništva u 2014. godini koji bi se kroz jačanje konkurentnosti malog gospodarstva putem podizanja inovativnosti poduzetnika kroz bespovratne potpore trebao brže pokrenuti. Program bi trebao unaprijediti poduzetničko okruženje, poticati investicije, promovirati i učenje za poduzetništvo i obrt te olakšati pristup financiranju projekata.
 IMG 8796- Pozvala bi sve poduzetnike iz vaše županije da se informiraju o uvjetima Poduzetničkog impulsa za 2014. godinu, koji je značajnije viši nego prošle godine i iznosi preko 1,2 milijardi kuna. Jedna od mjera koja je najatraktivnija za poduzetnike su mjere bespovratnih poticaja  kojima zaista želimo potaknuti konkurentnost naših poduzetnika, na domaćem ali i inostranom tržištu. Mogu se javiti doslovno svi, pa i oni koji tek namjeravaju postati poduzetnici, koji imaju kvalitetne projekte - kaže Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta.
Postoji cijeli niz mjera i mogućnosti koje će poduzetnici i obrtnici moći koristiti i iz europskih fondova. – Bespovratni poticaji su od 10 tisuća do 1,4 milijuna kuna. S ponosom mogu reći da Ministarstvo poduzetništva i obrta u odnosu na prošlu godinu značajnije smanjilo administrativne barijere za korištenje poticaja. Sada je potrebno četiri do pet dokumenata, gdje štedimo vrijeme poduzetnika ali i njihov novac jer ništa ne moraju ići potvrđivati kod javnog bilježnika – kaže Zdenka Lončar, a sve koji su do sada dobili potpore ministarstvo javno objavi na stranicama ministarstva. AS područja Požeško-slavonske županije do sada je predloženo 98 projekata od kojih je njih 50 dobilo neki oblik potpore.
 IMG 8800Uvidom na stranicu ministarstva uz uporno brojanje svih koji su dobili neka sredstva iz programa poticaja pronašli smo tek 45 korisnika iz naše županije, no porazna je novčana masa ukupno dobivenih poticaja. Neka iole ozbiljna sredstva koja se mogu zvati poticaji poduzetništvu dobili su Parketi Arambašić iz Pleternice – 250 tisuća kn, Braniteljska zadruga Čaglin 83 tisuće kn, Klaster Kuna iz Pakraca 69 tisuća kn, OŠ Dragutina Lermana Brestovac 26 tisuća kuna, Dječji vrtić sv. Leopold Mandić iz Požege 29 tisuća kn i Obrtnička komora županije 168 tisuća kn. Znatno manja sredstva dobili su Autoservis Zarić iz Pleternice 9.900 kn, Tena Kuharček iz Požege 7.800 kn i Ivan Stojaković iz Požege 7.800 kn. Svi ostali dobili su potpore koje se kreću od 300 kn do 1.950 kn, što su zapravo nedostatna sredstva za iole kakav potez u poduzetništvu. Da li će ove godine ta sredstva biti nešto izdašnija, da možemo govoriti o poticajima za poduzetništvo, ovisi prije svega o projektima, kako kaže pomoćnica ministra Zdenka Lončar, „ako projekt pije vodu“ onda se mogu očekivati i bespovratni poticaji. Stoga preporuka poduzetnicima da dobro pripreme svoje projekte, no da ne ulažu previše sredstava u samu izradu projekta, jer sa velikom većinom odobrenih plaćanja po projektima jedva da će pokriti sredstva koja će nekome možda platiti za izradu projekta. Ne zaboravite da će vas nešto koštati i potvrde i takse koje ćete morati platiti za ishođenje nekih potvrda, jer ne možete konkurirati ako imate neplaćenih poreza, doprinosa i taksa, a sve te potvrde ćete platiti da ih dobijete. Ako imate dobar projekt nemojte posustati, prijavite ga.