Utorak, 18 Veljača 2014 14:33

Vino od podruma do potrošača u 24 sata

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PILOT PROJEKT HRVATSKE POŠTE I VINOGRADARA POŽEŠTINE SE NASTAVLJA  -

POŽEGA – Već godinu dana traje pilot projekt u koji su se uključili vinari kutjevačkog vinogorja i Hrvatske pošte, kojim je osigurana brza i jeftina dostava vina od vinskih podruma do potrošača širom Hrvatske. Tako je prošle godine prevezeno 605 paleta vina i 627 skupnih paketa koji sadržavaju od 3-5 kartona vina, a uslugu je koristilo 30-tak malih i srednjih vinarija. Dalja realizacija ovog pilot projekta koji je već dobio zainteresirane i u drugim slavonskim županijama, rekao je Robert Ostrun, voditelj ključnih kupaca Hrvatskih pošte, je dug koji je nastao od strane grada Kutjeva, preko kojega su išle sve narudžbe i administracija dostave. IMG 8726Osim duga još veći problem je nastao što je grad Kutjevo ostao i bez gradonačelnika i Gradskog vijeća, pa se problem nastavka ovog kvalitetnog projekta koji je upravo znatno pomogao vinarima, morao hitno riješiti, a tu je uskočila Požeško-slavonska županija i njena Turistička zajednica. – Ovo je nastavak onoga što govorimo, da je županija sa svim djelatnostima okrenuta prema gospodarstvu, a ovoga puta su ti vinari, jedni od važnih i bitnih ljudi u našem gospodarstvu. Uključili smo jer smo prepoznali kvalitetu tog pilot projekta, kako bi pomogli distribuciju vinarima, a moram napomenuti da ćemo ovaj pilot projekt proširiti i na naše ostale proizvođače, voćare, proizvođače rakija, kulenare i proizvođače suhomesnatih proizvoda, i dr. proizvođače. U županiji je imenovan referent koji će održavati komunikaciju s vinarima, primati potrebe za prijevoz i to sve koordinirati dalje s Hrvatskom poštom – rekao je župan Alojz Tomašević, koji najavljuje i uključenje projekta Slavonska košara, koje je nositelj Klaster Kuna, malih proizvođača iz Pakraca i Braniteljske zadruge iz Pakraca koji će također već pred Uskrs ponuditi kupcima širom zemlje ovakav način narudžbe i dostave, osam autohtonih proizvoda u ručno pletenoj košari. Vinarima na ovaj način dostave ostaje više vremena za rad u svojim vinogradima i podrumima, a dostavu njihovih proizvoda organizira se kroz ovaj projekt,
 - Zahvalan sam što nam je županija i HP osigurali da više vremena provedemo u svojim vinogradima i podrumima, nego na dostavi u našim vozilima. Ja prošle godine nisam puno koristio ovaj projekt, ali ove godine planiram ga iskoristiti u potpunosti - rekao je požeški vinar Ivan Zrinščak koji na 12 ha vinograda proizvede oko 50 tisuća litara vina koje plasira najviše u Zagrebu i na jadranskoj obali, posebno u sezoni.
Dostava nakon predaje vina HP ekspresu vrši se odmah, traje uglavnom noću i sutra dan se isporučuje do 15 sati. Savladavaju se i problemi u dogovoru s vinarima, koji nastaju preko ljeta u turističkim mjestima, kada je problem ulaska dostavnih vozila samo u određene sate ili zabranjen na lokacije uz plaže gdje rade ugostiteljski objekti.
 - Sada smo potpisali ugovore sa onim vinarima koji su već imali potpisan ugovor preko grada Kutjeva, a onda ćemo ga širiti i na druge korisnike i proizvođače s područja županije. Sluha je imala Hrvatska pošta i prihvatila provođenje ovog projekta, a po rezultatima koji su postignuti ovaj projekt je nadišao naša očekivanja. Konkurentnost naših vinara smo podigli na višu razinu, njihovi kupci su postali zadovoljniji, a gledajući kroz turizam prodali smo naše proizvode brže i lakše turistima, koji se također zadovoljniji vraćaju na destinacije. Od vrata proizvođača do vrata kupaca na vrlo elegantan način doprema se vino – istakla je direktorica TZ županije Maja Jakobović, te svim vinarima priopćila da odmah mogu pristupiti slanju svojih pošiljki vina.
Paletu vina vinari do svih odredišta u Hrvatskoj mogu poslati po povoljnoj cijeni od 230 kn plus PDV, bez ograničenja kilometara, znači i na otoke, i do krajnjih kutaka lijepe naše. Po riječima Roberta Ostruna, sada je već takav prijevoz osiguran i za područje Slovenije, a uskoro se očekuje potpis ugovora i s poštama Njemačke i Engleske. Vinari, posebno Ivo Enjingi, koji ima i katalošku Internet prodaju svojih vina interesirao se za zemlje zapadne Europe, posebno i Nizozemsku gdje ima puno kupaca.