Četvrtak, 13 Veljača 2014 15:10

Predstoji nam reindustrijalizacija kao rješenje izlaza iz krize

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEŽANI UPOZNATI S INDUSTRIJSKOM STRATEGIJOM RH DO 2020. GODINE  -

POŽEGA – Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom prezentiralo je novi Industrijsku strategiju Republike Hrvatske za period 2014.-2020. godina, čelnim ljudima Požeško-slavonske županije, općina i gradiva, javnih ustanova, razvojnih agencija i čelnim ljudima gospodarstva.
IMG 8324- Cilj industrijske strategije je ojačati i potaknuti reindustrijalizaciju Hrvatske, po malo drugačijem smislu, dakle ovdje govorimo o prerađivačkoj industriji, i govorimo o industriji koja bi se trebala temeljiti na principima znanja, razvoja i istraživanja, inovacija. Pokušali smo složiti najbolju moguću platformu koja bi trebala biti podloga za argumentiranu raspravu, da se probudi prerađivačka industrija u Hrvatskoj, da dade svoje argumente i da zajednički probamo iznjedriti finalni dokument za dalju proceduru. Cilj nam je povećati ukupni udio prerađivačke industrije u BDP, otvoriti nova radna mjesta u okviru prerađivačke industrije, jer poznato je da svako radno mjesto u industriji otvara 2 do 5 radnih mjesta u pratećim aktivnostima – kaže Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva, jer ti trendovi se sada provode i u Europskoj uniji. Svi u EU govore o renesansi industrije upravo na ovim principima.
Sabina Škrtić- Definirali smo i predložili četiri osnovne kategorije mjera, od razvoja tržišta kapitala do reforme državne administracije što je jako važno. Približavanje obrazovnog sustava gospodarstvu i naravno stvaranja povoljnog investicijskog okruženja – kaže Škrtić, koja smatra da se mora s pažnjom pogledati svaka županija, i koja mora napraviti svoj mix djelatnosti s najvećim potencijalima. Kad se govori i poljoprivredi, što je vrlo bitno za Požeško-slavonsku županiju i ostale slavonske županije pitanje je Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva regionalnog razvoja koji se uključuju u strategiju. Ovdje se govori o modelu, a svaka industrija kao i drvoprerađivačka ima važnu ulogu i važan je resurs. - Proizvodnju namještaja smo istakli i dodijelili joj ulogu čuvara, jer definitivno ima potencijala za svoj dalji razvoj, međutim u našu industriju namještaja treba uložiti u znanje, dizajn, dovesti je zajedno do proizvoda visoke vrijednosti. Ovim pristupom strategiji želimo razgovarati s našim gospodarstvenicima, dati im priliku da pitaju, da im objasnimo postupke i potaknuti da u razgovoru svi zajedno prepoznamo važnost prerađivačke industrije – zaključila je Sabina Škrtić.