Srijeda, 19 Veljača 2014 11:24

Predstavili sustav „e-dozvole“ za županiju

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA -

JEDINSTVENI INFORMATIČKI SUSTAV KOJIM ĆE SE ZA PODRUČJE CIJELE REPUBLIKE HRVATSKE IZDAVATI AKTI ZA GRADNJU I UPORABU

Sustav „e-dozvole“ prezentiran je djelatnicima upravnih odjela na području Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Prezentaciju je održao pomoćnik ministrice Danijel Meštrić, mag.ing.aedif. u vjećnici Virovitičke županije.
Novim Zakonom o gradnji (NN 153/13) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. propisano je da se za gradnju izdaje samo jedna dozvola, građevinska dozvola, a za uporabu građevine također se pribavlja samo jedna dozvola, uporabna dozvola. Složenost dokumentacije i postupak izdavanje građevinske dozvole ovise o složenosti građevine a za uporabnu dozvolu o vremena gradnje. Dozvole će se izdavati za područje cijele Hrvatske unutar jedinstvenog elektroničkog sustava što će pojednostaviti i ubrzati postupak, učiniti ga transparentnim i lako preglednim.
Sustavom e-dozvole stvaraju se preduvjeti za učinkovit hijerarhijski odnos i vezu između Ministarstva koje je središnje državno upravno tijelo odgovorno za stanje u području gradnje i lokalne samouprave koja izdaje građevinske i uporabne dozvole jer će svaka dozvola koja se izda bilo gdje na teritoriju Hrvatske biti vidljiva i u Ministarstvu.
Budući je sustav zadan i jednak za svako upravno tijelo ujednačit će se postupanje i primjena zakona, što pruža pravnu sigurnost podnositelju zahtjeva i olakšava postupanje svim sudionicima u postupku.
Sustav je transparentan, lako pristupačan i vidljiv svim sudionicima, ali i brojnim nadzornim tijelima, čime se povećava i odgovornost svakog od sudionika u postupku izdavanja akata za gradnju, od izrađivača projektne dokumentacije, javnopravnih tijela koja izdaju posebne uvjete do zaposlenika tijela koja izdaju dozvole. Programiran je na način da sam detektira i upozori na grešku, smetnju odnosno nedostatak zbog kojeg nije moguće izdati dozvolu. Informacija o razlogu zastoja dostupna je svim sudionicima u postupku, nadzornim tijelima i samom podnositelju zahtjeva. Da bi došao do potrebne informacije podnositelj zahtjeva ne ovisi o radnom vremenu institucije i bilo čijoj dobroj volji. Sustav prati redoslijed rješavanja predmeta te upozorava na zakonske rokove u kojima se zahtjev za izdavanje dozvole treba riješiti što uz sve kontrolne mehanizme smanjuje prostor za korupciju i nezakonitosti.
Ministarstvo smatra da će sustav e-dozvole pojednostaviti i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola čime se smanjuju i ukupni troškovi gradnje, a povećava se pravna sigurnost, povjerenje investitora, građana i drugih pravnih subjekata u sustav gradnje.