Nedjelja, 15 Prosinac 2013 15:29

Udruga Veteri Castra Vetovo

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

VETOVAČKI VINOGRADARI, VINARI I VOĆARI OSNOVALI SVOJU UDRUGU  -

VETOVO - Cijeneći da su na području naselja Vetovo stasali brojni vinogradari, od kojih su se neki istakli i kao vrsni vinari, a da postojeće udruge, najbližih nekoliko u Kutjevu ili Kaptolu, ne mogu najbolje pratiti njihove interese i potrebe odlučili su osnovati svoju udrugu. Tako je četrdesetak vinogradara koji ukupno obrađuju oko 170 ha vinograda na inicijativu njih nekolicine prošlog tjedna osnovalo Udrugu Vinogradara, vinara i voćara „Veteri Castra“ Vetovo. – Želja nam je da naši članovi postanu i oni vinogradari koji ne žive na našem području ali ovdje imaju svoje vinograde, te da pomognu u radu – istakao je jedan od inicijatora osnivanja udruge Dinko Špoljarić.
IMG 3935Ime dosta neobično Veteri Castra dobili su na prijedlog priora templarskog reda Vinka Liseca koji je pronašao povijesni podatak da su od 13 stoljeća negdje na ovom današnjem području vitezovi Templari imali svoju utvrdu koja se zvala Veteri Castra. S vremenom se uz utvrdu razvilo i naselje imenom Vetovo. Potok koji je tekao uz to naselje zvao se Posegana i bio je zlatonosan, a templari su podigli i kulu stražaru iznad današnjeg sela Doljanovci čiji su ostaci i danas još vidljivi.
Na prvoj osnivačkoj skupštini članovi udruge su nakon usvajanja Statuta izabrali i svoje rukovodstvo. Za predsjednika je izabran poznati vinar Branko Jakobović, za dopredsjednika Ivan Marincl, za tajnika Dinko Špoljarić, blagajnika Jozo Marković, a članovi upravnog odbora postali su Zdravko Raguž, Gojko Soldo, Deni Pavić, Alojz Ivanović i Leo Svoboda.
Izbornoj skupštini je uz gradonačelnika Kutjeva Ivicu Nikolića, predsjednicu GV Josipu Miličević nazočila i direktorica TZ županije Maja Jakobović, koja je izvijestila o pokretanju projekta Kuća graševine, vrijednog 5 mil eura, a dio projekta realizirao bi se i na području Vetova. Upravo novoosnovana udruga bit će svakako sudionik i partner u projektu koji bi se financirao sredstvima EU fondova.