Ponedjeljak, 28 Studeni 2016 10:54

Cijeli spomenički kompleks i uređenja trga vrijedno je 11 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČELI RADOVI NA IZGRADNJI SPOMENIKA POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU U PAKRACU -

PAKRAC - U sklopu projekta „Urbanističko–arhitektonskog rješenja središnjeg gradskog trga i okolnih gradskih površina“ predviđena je izgradnja spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Pakracu.

Projektno rješenje nastalo je na osnovu povijesnih činjenica koje ukazuju da je na istom lokalitetu još u 13. stoljeću bila izgrađena jedna od najvećih utvrda u Zapadnoj Slavoniji, kameni tvrdi grad u obliku nepravilnog peterokuta, ojačan sa sedam kružnih kula na uglovima te još jednom – najvećom, IMG 1051branič kulom u unutrašnjosti. Oko utvrde se nalazio velik opkop ispunjen vodom koji kada bi se podigao pokretni drveni most predstavljao dodatno osiguranje ovog impozantnog objekta. Na mjestu gdje se u 13. stoljeću branilo kršćanstvo, 1991. godine započeo je obrambeni rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države. Imajući u vidu prethodno, osim dostojnog spomenika svim braniteljima koji su na pakračkom području sudjelovali u obrani Pakraca i hrvatske domovine, projektno rješenje moralo je zadovoljiti urbano-arhitektonske zahtjeve lokacije na kojoj se podiže (najuži centar grada), a istovremeno biti i element koji „živi sa svakim stanovnikom i posjetiteljem Grada, danas ali i u budućnosti. Svi elementi utkani kroz ovo projektno rješenje (povijesni oblik, voda – kao izvor života, križ - simbol mučeništva, beton – tvrd i postojan element) žele poslati poruku „bili smo, jesmo i biti ćemo tu“. Spomenik hrvatskim braniteljima koji je ujedno i gradska fontana oblikovana je u formi starog grada Pakraca, utvrde opasane zidom sa 7 kula i jednom centralnom kulom. Tlocrtno, fontana ponavlja tu povijesnu formu sa niskim rubnim zidom na kojem je moguće sjediti, a iza kojeg se nastavlja vodena površina u dva nivoa. Kule su oblikovane kao okrugli valjkasti elementi koji izlaze iz vodene površine. Gornji nivo vodene površine je tzv. vodeno ogledalo u formi plitkog bazena sa rubom preko kojeg se u blagom padu slijeva voda. Rub vodenog ogledala je ponovo u formi stare utvrde sa samostalno postavljenim kulama. Centralna kula je valjkasti volumen od betonske opne, vertikalno podijeljen u dva dijela (prednji i stražnji), a prorez između ta dva dijela oblikuje formu izrezanog križa. Pristup unutar centralne valjkaste forme je osiguran s istočne strane, a unutarnja strana opne je na raspolaganju za intervencije u smislu ispisivanja imena branitelja i drugih tekstova u skladu s onim što spomen obilježje predstavlja. Južno od centralnog ulaza se postavlja spomenička ploča sa svim simboličkim elementima. Uz samu fontanu nalaze se jarboli za zastave. Centralna kula biti će izvedena u glatkom betonu a ostale kule u izvesti će se u grubom betonu. Unutar fontane predviđena je izvedba točkaste rasvjete, a unutar centralne kule indirektna atmosferična rasvjeta. Budućim generacijama ostavljena je mogućnost da interpolacijom novih tehnologija na prostoru obuhvata spomen obilježja nadopunjuju povijesnu priču ispričanu kroz ovaj projekt.

Krenulo se s prethodnim i pripremnim radovima koji uključuju uklanjanje stare instalacije i postavljanje drenaže. Radove u vrijednosti oko 90.000 kuna izvodi pakračka tvrtka Arhiz, a s 80.000 kuna ih financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Projekt modernizacije trga zamišljen je u 6 pod projekata i svi su za sada pokriveni lokacijskim dozvolama pri čemu postoje i glavni projekti za tri cjeline: fontanu kao spomenik, parkiralište između zgrada „općine“ i policije, te glavni dio trga i pješačku zonu u Ulici hrvatskih velikana. Vrijednost radova za te tri cjeline procijenjena je na oko 11 milijuna kuna od čega je oko 7 milijuna potrebno za glavni dio trga i pješačku zonu, oko dva za modernizaciju parkirališta, te oko milijun za fontanu. Intenzitet radova ovisit će o osiguravanju novčanih sredstava pri čemu se računa na natječaje domaćih i europskih fondova.

Tekst/foto: G. Vukić