Ponedjeljak, 28 Studeni 2016 13:23

Sa svojim motociklima izašli 1991. na prvu crtu bojišnice Domovinskog rata

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA FORMIRANJA MOTO VODA HRVATSKE VOJSKE U POŽEGI -

POŽEGA – Prvim ponovnim okupljanjem i prigodnom svečanošću obilježeno je 25 godina formiranja Moto voda Hrvatske vojske u Požegi koji je djelovao zajednički sa kurirskom službom.

DSC 6483Izaslanstvo voda na čelu sa brigadirom u mirovini Krešimirom Pavelićem koji je organizirao i vodio ovu postrojbu u početku njenog ustrojstva i bio njen prvi zapovjednik, na gradskom groblju Sv. Ilije u Požegi položilo je vijenac i cvijeće na grob svog stradalog suborca Mladenka Krstanovića, te su zapalili svijeće, a bio je nazočan i Krstanovićev sin Filip.

Zlatko Jaroš, predstavnik Moto-kluba „Požega promet“, u čijem prostoru uz moto-cross stazu na Vilarama je nastavljena svečanost, uputio je sudionicima riječi dobrodošlice naglasivši da klub dogodine slavi 20 godina rada.

DSC 6486- Mladenko Krstanović nas je sve zadužio jer se o našim aktivnostima u tim teškim vremenima mnogo saznalo u široj javnosti – kazao je na početku svečanosti brigadir Pavelić dodajući da je u početku moto vod okupljao petnaestak pripadnika koji su se sa svojim motociklima uključili u HV izašavši ubrzo na prvu crtu bojišnice. Izrazio je nadu da će se pripadnici okupljati jednom godišnje, te razmjenjivati iskustva i družiti se.

- Iako smo gotovo stalno bili nas prvoj crti bojišnice na sreću nitko nije smrtno stradao, a ostala nam je u sjećanju velika potpora našeg proslavljenog motociklističkog asa i prijatelja Požege Vilka Severa koji je na samom početku tj. ubrzo nakon formiranja donirao moto vodu tri motocikla-istakao je Krešimir Pavelić i dodao da je inicijativu za osnivanje voda pokrenuo brigadir u mirovini Željko Samardžija, koji je nazočio ovoj svečanosti.

DSC 6493- Osnivanje moto voda je dio povijesti ovog kraja, te će ući o posebnu knjigu koja se priprema o Domovinskom ratu, jer ste savršeno odradili povjerene vam zadatke – kazao je ovom prigodom brigadir Samardžija.

Recimo na kraju da je Moto od djelovao u sastavu ondašnje tehničke službe HV u Požegi, a kasnije je iz njega formirana moto-satnija.

Tekst/foto: D.K.