Nedjelja, 27 Studeni 2016 09:10

Prvi puta ispred požeške katedrale zapaljena adventska svijeća

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NOVO UREĐENI TRG SVETE TEREZIJE DOBIO SVOJ PREDBOŽIĆNI UGOĐAJ -

POŽEGA – Večer uoči prve nedjelje Došašća ili adventa ispred požeške katedrale na novo obnovljenom Trgu sv. Terezije Avilske postavljen je po prvi puta veliki adventski vijenac i zapaljena prva, od četiri, adventske svijeće. Na adventskom vijencu koji je ukrašen brojnim lampicama u prvi plan padaju četiri velike simbolične adventske svijeće koje se pale pritiskom na dugme i simbolično svijetle. Došašće ili advent posebno je razdoblje u crkvenoj – liturgijskoj godini, to je vrijeme u kojem se kroz četiri nedjelje priprema za Božić, najomiljeniji blagdan kod kršćana.

Svečanosti paljenja prve adventske svijeće prethodilo je euharistijsko slavlje u požeškoj Stolnoj crkvi kojeg je u koncelebraciji generalnog vikara Požeške biskupije msgr. Josipa Krpeljevića predvodio prepošt Stolnog kaptola i katedralni župnik preč. Ivica Žuljević koji je i zapalio prvu veliku adventsku svijeću.

-U predvečerje prve Nedjelje došašća okupili smo se po prvi puta na katedralnom trgu na obredu paljenja svijeće na adventskom vijencu. Danas započinjemo svoj adventski hod. Valja nam pripraviti srce i otvoriti ga milosti Božjoj u adventskom iščekivanju Božića. Neka nam svima bude jasno da radost Božića ovisi o nama, o mom i tvom srcu koje se treba darovati Isusu – rekao je preč. Žuljević koji je naglasio kao nas Krist Gospodin dolazi pohoditi s visine.

Među brojnim vjernicima i okupljenim građanima Požege na svečanosti paljenja prve adventske svijeće bio je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji je uz Turističku zajednicu grada Požege i Požešku biskupiju bio inicijator postavljanja velikog adventskog vijenca na kojem će se svake naredne nedjelje Došašća sve do Božića paliti po jedna svijeća.

Tekst/foto: Vladimir Protić