Utorak, 22 Studeni 2016 09:38

Godišnja nagrada dodijeljena prof. Tomičiću

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA POVIJESNOG DRUŠTVA POŽEGA -

POŽEGA - Proteklih godinu dana rad društva obilježile su brojne i raznovrsne aktivnosti poput predavanja, radionica, predstavljanja knjiga, diskusija, projekata za učenike i odrasle te jedan okrugli stol, izdavanje stručnog časopisa i IMG 2118pokretanje Biblioteke fragmenti prošlosti, čulo se na Godišnjoj skupštini društva održanoj u knjižnici požeške Gimnazije.

- U nizu predavanja koja smo organizirali spomenuo bih predavanje časne sestre Mirne Matić „Djelovanje časnih sestara milosrdnica u Požegi proteklih 150 godina“, vrlo zapaženo predavanje profesorice Mihaele Markovac „Drugi svjetski rat u Europi i svijetu s naglaskom na ulogu žena“, zatim iznimno poticajno predavanje kolegice Klaudije Gašpar pod naslovom „Bečki kongres“ te niz drugih uspješnih predavanja i konstruktivnih diskusija koje su ova predavanja potaknula. Uspješno smo realizirali sve planirane projekte: „Skriveno djetinjstvo“, „Dan sjećanja na holokaust“ u suradnji s OŠ Antuna Kanižlića, dvodnevna Zimska škola arheologije za učenike osnovnih i srednjih škola na temu „Brončano i željezno doba“ u suradnji s Katoličkom gimnazijom, zatim petodnevni Festival znanosti, Dan povijesti, potom dvodnevna Ljetna škola povijesti na temu „Osmansko Carstvo“ s IMG 2116jednodnevnom terenskom nastavom u Sarajevu u suradnji s Katoličkom gimnazijom - istakao je predsjednik društva Vinko Tadić, prof., a posebno ističe Stručni časopis „Historia possegana novae themae“ koji su publicirali ove godine, a sastoji se od 280 stranica. - U prvom broju čitatelji mogu nešto saznati o prapovijesnim naseljima na području Parka prirode Papuk, freskama u crkvi svetoga Lovre, „papučkom“ graditeljstvu, arheološkim istraživanjima na području Požeške kotline, prelama i predenju u požeškom kraju, ekohistoriji, problemima vezanim uz Prvi i Drugi svjetski rat te o mnogim drugim zanimljivostima iz prošlosti Zlatne doline. Prvi broj izašao je u nakladi od 200 primjeraka. Dužan sam izraziti zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u izdavanju časopisa, a posebno gospođi Veri Jekić i profesorici Ljiljani Pavlici na pomoći u pripremi te Lani Protić Malbašić na grafičkoj pripremi i Agenciji za marketing Kruna iz Požege. U pripremi je drugi broj časopisa za svibanj 2017.

IMG 2117Povijesno društvo dodijelilo je i godišnju nagradu za 2016. prof. dr. sc. Željku Tomičiću, poznatom hrvatskom arheologu, stručnjaku za srednjovjekovnu arheologiju. – Nagradu dodjeljujemo jer je profesor Tomičić od početka podupirao rad Povijesnog društva Požega, predsjednik je savjeta stručnog časopisa, sudjelovao u organizaciji simpozija Josip Kunkera i prošlost čaglinskog kraja, te u drugim aktivnostima društva – rekao je predsjednik Tadić dodjeljujući nagradu.

Za 2017. godinu društvo nastavlja s brojnim aktivnostima.

Tekst/foto: Vladimir Protić