Četvrtak, 17 Studeni 2016 09:28

Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM GRADA POŽEGE I ŽUPANIJE POŽEŠKO – SLAVONSKE -

POŽEGA - Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško – slavonske je humanitarno – socijalna, neprofitna organizacija koja okuplja osobe s raznim oblicima invaliditeta s područja cijele Požeško – slavonske županije, različitih dobnih skupina.

Jedan od glavnih ciljeva i zadataka Udruge OSI Požega je promicanje ljudskih prava, neovisnog življenja, razvoja univerzalnog dizajna i izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, te unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom razvojem sustava samostalnog življenja osoba s invaliditetom radi izjednačavanja mogućnosti.

U studenom 2015. godine Udruga OSI Požega započela je s provedbom projekta Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom u Požeško – slavonskoj županiji financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Posrednička tijela za ovaj projekt su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Hrvatski zavod za zapošljavanje. Preko ovoga projekta za osam korisnika usluge osobne asistencije osigurana su sredstva za zapošljavanje osobnih asistenata. Ukupna vrijednost ovog Projekta odobrena je u stopostotnom iznosu od 439.917,07 bespovratnih sredstava.

Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja. Kako osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u svakodnevnom životu nisu u mogućnosti obavljati aktivnosti svakodnevnog življenja, osobni asistenti pomažu osobama s invaliditetom obaviti zapravo sve ono što one same, zbog invaliditeta, nisu u mogućnosti – od transfera krevet/invalidska kolica, kolica/toalet i obrnuto, oblačenja i presvlačenja, pomoći pri osobnoj higijeni, pospremanja – kućanskih poslova, pripreme obroka i napitaka, serviranja, pomoći pri hranjenju. Isto tako je vrlo značajno da im pružaju podršku i pratnju pri različitim socijalnim aktivnostima kao i pri obavljanju administrativnih poslova, odlazaka k liječniku, u ljekarnu i slično.

Osobni asistenti su zaposleni u nepunom radnom vremenu od 80 sati mjesečno. Cilj ovog projekta je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, omogućavanje veće socijalne uključenosti, te rasterećenje članova obitelji osobe s invaliditetom i pomagača koji ostatak dana skrbe i brinu o osobama s invaliditetom. Projektom su obuhvaćene osobe oboljele od cerebralne paralize, distrofije mišića, paraplegije za koje je utvrđeno prema vrsti i stupnju oštećenja kako im je neophodna usluga osobne asistencije. Također, u drugu ciljnu skupinu ovim projektom obuhvaćene su osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Projektom Širenje usluge osobne asistencije u Požeško-slavonskoj županiji je veći broj korisnika – osoba s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta, dobilo mogućnost unapređenja kvalitete življenja, socijalnog uključivanja u zajednicu te sprječavanju institucionalizacije. Ovaj projekt nastavak je na trogodišnji Program „Osobni asistenti za osobe s najtežim oblicima invaliditeta“ koji naša Udruga provodi dugi niz godina i koji smo započeli provoditi još kao pilot projekt tadašnjeg Ministarstva. Pružatelji usluge – osobni asistenti su osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Usluga osobne asi-stencije pruža se u domu korisnika, prema unaprijed utvrđenom planu, a o pruženoj usluzi vodi se evidencija.

Upravo je pružanje usluge osobne asistencije jedan od temelja neovisnog življenja, odnosno omogućava neovisno življenje. Neovisno življenje ne mora nužno značiti da osoba s invaliditetom "radi sve sama“, ali znači da se bilo koja praktična podrška koju pojedinac treba mora temeljiti na izboru i želji osobe s invaliditetom, potrebama i načinu života osobe s invaliditetom. Stoga se kroz Projekt Širenje usluge osobne asistencije u Požeško-slavonskoj županiji svakoj osobi s invaliditetom pruža individualizirana podrška, kako bi imale ne samo veći izbor i kontrolu nad svojim životom, nego kako bi također mogli aktivno sudjelovati i doprinijeti u lokalnoj zajednici. Time osobe s invaliditetom dobivaju priliku socijalnog uključivanja u zajednicu te se sprječava institucionalizacija, a potiče se izjednačavanje mogućnosti s ostalim građanima.

Usluga osobne asistencije pruža se po principu jednakih mogućnosti, dozvoljavajući osobama s invaliditetom fleksibilnost u svakodnevnom životu. Osobna asistencija treba se omogućiti na temelju pojedinačne procjene potreba i ovisno o životnoj situaciji svakog pojedinca. Izdvajanja za uslugu osobne asistencije moraju financirati plaće osobnih asistenata i druge troškove izvedbe, poput svih doprinosa koji su obveza poslodavca, administrativne troškove i podršku na istoj razini za osobu kojoj je potrebna ta vrsta asistencije. Tako je ovim Projektom obuhvaćeno i financiranje plaće osobe uposlene na radnom mjestu voditeljice i koordinatorice projekta.

 IMG 1870Korisnici usluge osobne asistencije koji su putem Projekta Širenje usluge osobne asistencije u Požeško – slavonskoj županiji ostvarili pružanje podrške od strane osobnih asistenata su iznimno zadovoljni radom svojih asistenta i redom se izjašnjavaju da im se život promijenio na bolje. Korisnik usluge osobne asistencije Borislav Podolski iz Biškupaca, kojeg smo posjetili, za svoju osobnu asistenticu Branislavku Gašparović ima samo riječi hvale.

- Za mene je ovo neopisivi dobitak, s asistenticom jer ona me hrani, kupa, oblači, kad je lijepo vrijeme izađemo i u šetnju. Jednom riječju ona mi sve pomaže, ona je moja desna ruka. Znači mi sve jer ja ovako nepokretan ne mogu ništa sam. Da nemam nje, ne znam što bih sam radio. Uvijek joj u šetnji kažem da ju je sam Bog meni poslao. Da sam zatražio asistenta boljeg ne bi našao, jer ona mi u svemu pomaže. Ne, ja, nikakve zamjerke, ona je najbolja za mene i tražio sam da mi ona ostane asistentica i u sljedećim godinama u nastavku ovog projekta.

Branislavka Gašparović prije nego li je počela raditi posao osobne asistentice bila je dugotrajno nezaposlena osoba. Ovaj posao omogućuje joj financijsku samostalnost, ali i izlazak iz kuće, te druženje ne samo s korisnikom kojemu pomaže u svakodnevnim aktivnostima, nego i sa svim članovima obitelji koji su je prihvatili „kao svoju“. Vrlo ganuta ovim riječima bila je asistentica Branislavka, kojoj se i suza u oku pojavila nakon riječi Borislava. Ovaj posao koji je dobila kao dugotrajno nezaposlena osoba puno joj znači, no to nije običan posao, ovaj posao traži potpunu posvećenost i svakako i jedno žrtvovanje za osobu kojoj pomaže.

- Jako sam ganuta ovim Bobinim riječima, jer mi se jako dobro slažemo i ja se nadam da sam mu dobra pomoć u svemu tome. Mislim da smo u ovom poslu mi već prijatelji. On ima krasnu obitelj, ali ovo je jedna promjena za njega. Ne mislim da je to neka moja žrtva, jer svaki dan je drugačiji i drago mi je što se uvijek uspijemo dogovoriti kako da ispunimo taj dan. Odlazimo često u šetnju, prošetamo kroz prirodu kada je lijepo, odemo i do kafića na kavu. Šetnja je ono što on jako voli, susrećemo ljude, podružimo se i zanimljivo nam je - kaže Branislavka.

Voditeljica i koordinatorica projekta Anada Kotorac: - Ovaj projekt značajan je jer se njime za osam osoba s invaliditetom život promijenio iz korijena. Ne samo što im je pružena podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti koje su zbog invaliditeta sami fizički onemogućeni obaviti, nego smatram da je vrlo značajno to što je osobni asistent svakodnevno uz korisnika te su se stvorila i čvrsta prijateljstva. Vrlo značajno je to što se za osobe s invaliditetom uključene u projekt otvorila mogućnost za socijalizaciju i druženje, osobni asistent je vrlo značajan za pružanje pratnje i podrške u raznim socijalnim aktivnostima. Tako na ovom primjeru korisnika Borislava i asistentice Branislavke koji kvalitetno provode vrijeme tako što asistentica izvede korisnika na druženje s vršnjacima na kavu, prati ga na treninge boćanja, u crkvu, a također čitaju, izrađuju prigodne čestitke za blagdane i slično, vidimo da je zapravo asistentica jako puno pomogla unaprjeđenju kvalitete života korisnika. Kao voditeljici projekta jako mi je drago kada u osobnim kontaktima s korisnicima i asistentima uvidim da su obje strane zadovoljne i sretne, što su stvorili jednu vrstu prijateljskog odnosa što i nije čudno s obzirom da provode 80 sati mjesečno zajedno. Također najbliži članovi obitelji korisnika izražavaju zadovoljstvo što znaju da svoje najmilije ostavljaju u sigurnim rukama dok obavljaju vlastite obaveze ili odmaraju, s obzirom da su osobni asistenti prošli edukaciju o osobnoj asistenciji. Kroz proteklih godinu dana provedbe projekta nailazili smo na teškoće jedino s obzirom na veliku količinu papirologije, no samo provođenje aktivnosti projekta teklo je i teče bez problema. Osobni asistenti obavljaju posao savjesno i dobri su radnici, a korisnici koji rade plan i raspored poslova su dobili podršku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti koja im je iznimno značajna. Nadam se da će se sve teškoće administrativne prirode, kao i financijske poteškoće s kojima smo se susreli tijekom provedbe projekta s obzirom da smo neprofitna humanitarno-socijalna organizacija, u narednom razdoblju razriješiti za nas kao i za sve ostale udruge koje su se našle u sličnoj situaciji kroz provedbu ovog projekta. S Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisali smo ugovor o prijelaznom osiguravanju osobne asistencije za nastavak ESF projekta osobne asistencije. Prijelazni ugovor stupa na snagu završetkom jednogodišnjeg razdoblja provedbe ovog projekta (24.11.2016.) i traje najkasnije do 28.02.2017. godine, a nadamo da će biti raspisan natječaj za produžetak čije je raspisivanje najavljeno sredinom studenog 2016. od strane nadležnih institucija za nastavak provođenja usluge osobne asistencije u narednom razdoblju 2017. godine - rekla je Anada Kotorac iz Udruge OSI Požega, voditeljica i koordinatorica Projekta „Širenje usluge osobne asistencije u PSŽ – HR.2.3.05-0010“.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

INVALIDI BANNER