Četvrtak, 17 Studeni 2016 14:51

Parlaonica, predavanje učenika inovatora i dramski učenički nastupi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ŽUPANIJSKO VIJEĆE UČENIKA ORGANIZIRALO MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA -

POŽEGA – Županijsko vijeće učenika Požeško-slavonske županije organiziralo je u Glazbenoj školi po drugi puta obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca. Ovaj dan se organizira na IMG 1874spomen praških srednjoškolaca koji su na današnji dan 1939. godine bili strijeljani bez ikakvog suđenja zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije njihove zemlje.

- Vijeće je savjetodavno tijelo koje savjetuje županiju i profesore kako bi se što kvalitetnije i bolje za učenike organizirala nastava. Vijeće čini 21 učenik iz svih srednjih škola županije – istakao je predsjednik vijeća Filip Matić, inače učenik 3. razreda Matematičke gimnazije, koji se nada da će ovo obilježavanje biti tradicija.

Obilježavanje je započelo debatom učenika Parlaonicom, na temu da se pozitivnom diskriminacijom žena dovodi do diskriminacije muškaraca. Centralna tema je bilo predavanje učenika 4. razreda Tehničke škole u Požegi, Zlatka Dražića, inovatora koji je dobio nekoliko nagrada za inovacije, a pokreće start up za proizvodnju električnog bicikla po njegovoj inovaciji. – IMG 1890Prezentirat ću svoju inovaciju koja je saživjela i dobila prve narudžbe, električni bicikl. Na tom primjeru pojasnit ću kako od ideje razviti proizvod, što smo mi uspjeli, kako se umrežiti s tvrtkama koje mogu pomoći, mi osobno surađujemo i sa jednom talijanskom tvrtkom i tvrtkom iz Slovenije. Bit je kako uspjeti na tom teškom i trnovitom putu, no uz rad i trud to može svatko. Trenutno radimo na proizvodnji, do sada smo prodali pet komada, tri u Zadar, jedan u Sloveniju a jedan je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu gdje se koristi za nastavu. Sada imamo narudžbu iz Njemačke za dvadeset komada i moramo uskoro ozbiljnije organizirati proizvodnju. Želimo osnovati svoj Start up, osigurati dio potrebnih financijskih sredstava, iznajmiti halu i nabaviti dio strojeva za proizvodnju – kaže Dražić, koji ovu današnju cijenu od 17.300 kuna plus PDV želi većom proizvodnjom smanjiti, a i skratiti rok izrade. Već danas može se elektro bicikl naručiti i on line, izabrati boja, dodatna oprema i drugo.

 IMG 1894Nakon inovatora na pozornici su dvije dramske skupine Gimnazije i Katoličke gimnazije imale dramski nastup. U pauzama između svake teme u holu Glazbene škole učenici ugostiteljskih struka poslužili su voćne i osvježavajuće koktele koje su sami pripremali, a učenici konobari posluživali, uz okrjepu svježim pekarskim proizvodima koje je donirala pekara Dan i noć. Odlična organizacija učenika više je ličila na nekakav ozbiljan simpozij odraslih, te su svakako svoje zadovoljstvo svime iskazali požeški gradonačelnik Vedran Neferović i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

Tekst/foto: Vladimir Protić