Nedjelja, 09 Listopad 2016 11:56

Izloženo 100-njak vrsta gljiva u Parku prirode Papuk

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GLJIVARSKO DRUŠTVO NAŠICE IZLOŽILO GLJIVE NA JANKOVCU -

JANKOVAC – Po drugi puta ostvarujući dobru suradnju, Gljivarsko društvo iz Našica organiziralo je izložbu gljiva u prostorima Parka prirode Papuk. Ovoga puta oko 100-njak vrsta gljiva izložili su na Jankovcu, na otvorenom, uz drveća i info štandove. Uz zorno prikazivanje gljiva Papuka, dodatne informacije o gljivama koje su mogli dobiti svi posjetitelji, a bilo ih je zaista puno, članovi udruge prikazali su i kako gljive mogu biti gastronomska delicija, tako su svi po želji mogli probati namaz od varganja, za koji su svi iznenađeni dobrim ukusom dali samo riječi hvale, zatim nekoliko vrsta gljiva na roštilju, te na kraju kotlić od gljiva, u kojemu se našlo čak šest vrsta gljiva.

- Papuk je zapravo pun gljiva, posebno šumskih gljiva. Ovakva izložba je prava prilika da se šira javnost upozna s tim prirodnim bogatstvom koje imamo, a ljudi koji se dobro razumiju u gljive da to prezentiraju i upute kako gljive koristiti, a da zajedno i uživamo u tim delicijama. U Parku prirode Papuk mogu se brati gljive, ali je to u ingerenciji Hrvatskih šuma, kod kojih se plaća odlazak u gljive – istakla je ravnateljica JU Park prirode Papuk Kristina Kožić.

- Prošle godine imali smo također izložbu gljiva, a ove godine u preko 100 vrsta imamo i biser, „slavonski tartuf“ koji kod nas ima dovoljno. Još nismo to dovoljno otkrili kao neki drugi krajevi koje su talijanski „lovci“ već okupirali – ističe Darko Orešić iz Črnkovaca, dugogodišnji član društva u Našicama, veliki ljubitelj gljiva, ali i majstor za pripremanja jela od gljiva. U završnoj fazi je upravo bilo kuhanje 40-tak litara gljivarskog kotlića.

- Ova godina nije ni najbolja, ali niti loša, prije bi rekli čudna, jer su se na nekim lokacijama gljive pojavljivale iako ih do sada tamo nije nikada bilo, a pojavljivale su se i u čudnim terminima kada ih nismo očekivali. U srpnju je bilo jako puno vrganja, što nije logično za srpanj, a kada smo sada očekivali puno gljiva, nije ih bilo. Stoga je zaista puno da smo u ovakvim uvjetima sakupili stotinjak vrsta gljiva za ovu izložbu. Nismo željeli gljive poslagati na stol, nego smo ih postavili u prirodno okruženje uz stabla, tako da se posjetitelji moraju malo potruditi, sagnuti i pogledati gljivu.– ističe Hrvoje Knežević, predsjednik našičkog gljivarskog društva koji smatra da ćemo ostati bez gljiva jer se strašno i u velikim količinama sijeku i krče šume, a onda naravno nema ni staništa za gljive. – Ovih dana kada smo išli brati gljive za izložbu vidjeli smo da se šuma masovno siječe, jače nego što su Mlečani sjekli. Sijeku svi, i državna tvrtka i privatni šumo posjednici, to je osnovni problem za budućnost gljiva.

Ima i nekoliko zaštićenih gljiva kojih ima u manjim količinama, no on smatra da su ta pravila koje su donijeli zaštitari naprosto smiješna, jer gljive ugrožavaju, ne berači, nego isključivo prevelika i „temeljita“ sječa šume. Kroz edukaciju neke se gljive mogu zaštititi, no u svakom području razlikuje se broj nekih vrsta gljiva.

- U našim područjima Slavonije ima četiri vrste tartufa, tri crna i jedan bijeli tartuf. Mi smo ovdje izložili nekoliko manjih primjeraka, no naši članovi do sada su nailazili i na tartufe od 400 do 800 grama težine, koji se mogu mjeriti sa svim onim poznatim istarskim tartufima koji su najviše razvikani. Ovdje u Slavoniji ima ih i znatno više, no kod nas nema te navike branja, niti konzumacije tartufa. kao u Bosni, oni su uvijek više jeli mliječnice nego vrganje, nije bilo te kulture. sada je to značajnije krenulo, posebno u šumama između Broda i Požege, no bojimo se da će i to završiti kao i sa svime kod nas. Sada se to uglavnom bere ilegalno, poluilegalno, te to treba regulirati – kaže predsjednik Knežević, koji misli da treba što prije donijeti pravila igre da se tartuf bere ali i da ga se zaštiti od prevelikog branja.

Tekst/foto: Vladimir Protić