Petak, 16 Rujan 2016 12:04

Druženje stanovnika kojima je Bjeliševac u srcu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BJELIŠEVAC – Vrlo zanimljiv susret dogodio se nedavno u Bjeliševcu kada su se u mjesnom domu okupili mnogi kojima je ovo selo ostalo u srcu a danas žive negdje drugdje. Organizator susreta bila je mjesna Češka beseda, a sudionici nekadašnji i sadašnji aktivni članovi društva, koje njeguje češke korijene.

Bilo je vrlo zanimljivo gledati glave kako se traže na panou s fotografijama a koji dokumentira rad Češke besede, koja je u Bjeliševcu osnovano davne 1933 godine. Dvije sijede starice prepoznale su se na fotografiji iz pedesetih godina, koja prikazuje nasmijanu grupicu djevojaka i mladića u češkoj nošnji – tadašnju folklornu grupu Češke besede Bjeliševac.
Među prisutnima bio je i Ivan iz Šumanovaca, potomak Jana Chlevištana, prvog Čeha koji se doselio u Bjeliševac 1882. godine. Najstarija sudionica skupa bila je Marta Mudronja sa svojih 84 godine a najmlađe Bruna Hruška i Helena Hruška koje su na priredbu donijeli u naručju roditelja pošto obje imaju tek devet mjeseci. Sve je najprije pozdravila predsjednica Alenka Hruška, a crtice iz povijesti Bjeliševca je izložio Goran Hruška. Svoje stihove prisutnima je čitala i Mira Šulc, rođ. Hruška.
Besedina pjevačka skupina je uz poznate češke pjesme otpjevala i Češki bećarac. Nakon toga je uslijedilo spontano druženje uz pjesmu i ples.