Četvrtak, 15 Rujan 2016 09:56

Promovirana peta generacija mladih čuvara prirode na Sovskom jezeru

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

SOVSKO JEZERO – Uz Sovsko jezero i svu ljepotu netaknute prirode promovirana su 24 učenika u Mlade čuvare prirode, u sklopu pete generacije koja je prošla obuku i opremljena potrebnim sredstvima u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

Učenici OŠ Mladost Jakšić, OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Grigora Viteza Poljana, OŠ Stjepana Radića Čaglin, OŠ Antuna Kanižlića Požega i OŠ Dragutina Lermana Brestovac, po četiri iz svake škole, pohađali su obuku iz zaštite prirode, upoznavali se sa prirodom i svojim okolišem, a po prvi puta su učili iz priručnika koji su izradile profesorice biologije – Budući da kolegica Sanja Kerner, prof biologije i ja već sudjelujemo u takvim projektima, a mi u školi u Brestovcu imamo i učeničku zadrugu koja se bavi uzgojem poljoprivrednih kultura i ljekovitog bilja, dr. sc. Ivica Samardžić, ravnatelj ustanove nas je usmjerio na koje teme se trebamo usredotočiti. Priručnik smo podijelili po staništima, travnjak kontinentalna šuma, vode tekućice, vode stajaćice i završni dio koji prati paleontologiju. To smo obradile, napravile zadatke za učenike i nastao je priručnik, koji je primjeren i nekoj višednevnoj terenskoj nastavi, kampu u prirodi. Kako je ovo prvi puta pratili smo i učenike, kako se snalaze s priručnikom u kojemu je gradivo od 5. do 7. razreda. U početku im je bilo teško, jer priručnik je pravljen za djecu koja su odlična i zanimaju ih te teme iz prirode, ekološke. To su brzo savladali, riješili zadatke i odgovorili na sva pitanja – kaže Maja Davidović, prof. biologije koja navodi da je priručnik izdan u obliku knjige velikog formata sa 60 stranica.

Potvrde o položenom ispitu za Mlade čuvare prirode, majice, kape i oznake čuvara prirode, te ruksak s potrebnim sredstvima za boravak u prirodi uručili su uz čestitke, predsjednik Upravnog vijeća JU dipl. inž. Milan Jurković, pročelnica društvenog odjela Požeško-slavonske županije dr. sc. Vesna Vlašić i ravnatelj JU dr. sc. Ivica Samardžić. - Nekada smo čak znali reći da je ovo dosta teško za učenike, no imali smo u vidu da su to najbolji učenici iz svake škole naše županije, odlikaši koji stvarno mogu pratiti ovaj program, a neki su neovisno o tome pokazali izvrsno znanje, čak daleko više od školskog programa. Stoga čestitam svim učenicima, ali i autoricama Priručnika, koje su uspjele napraviti pravi terenski priručnik i staviti ga u funkciju. Kroz buduće projekte pokušat ćemo organizirati i kampove u prirodi, te proći i puno više. Drago mi je što su još neke županijske JU preuzele naš program i rade po njemu i u drugim dijelovima Hrvatske – rekao je ravnatelj Samardžić, želeći svim učenicima da ovo naučeno primjene u stvarnom životu i svoje znanje prenesu i na druge. Područje Požeško-slavonske županije je dosta očuvano a treba takvo i ostati. Zahvalnice za dobru suradnju uručene su i ravnateljima šest osnovnih škola koje su sudjelovale u ovom projektu.

Mladi rendžeri – čuvari prirode postali su: Antonio Bobek, Marko Obradović, Borna Svjetličić i Luka Žiberna OŠ Mladost Jakšić; Marija Marić, Marko Marić, Katarina Uremović i Mihaela Vardić OŠ fra Kaje Adžića Pleternica; Ana Balog, Martina Valčićak, Ana Štimac i Helena Štimac OŠ Grigora Viteza Poljana; Maja Stanković, Sara Hrčka, Domagoj Lukas i Robert Mroček OŠ Stjepana Radića Čaglin; Lorena Lipovac, Sofija Bošnjaković, Dino Potočki i Dario Ribić OŠ Antuna Kanižlića Požega; Andrea Jozić, Katarina Kovačević, Petar Klarić i Matej Kosanović OŠ Dragutina Lermana Brestovac.

Tekst/foto: Vladimir Protić