Petak, 02 Rujan 2016 16:04

Najbolji fiš skuhao Ivica Pandurević iz Velike Kopanice

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

22. POŽEŠKA FIŠIJADA U PARKU KRAJ ORLJAVE -

POŽEGA – Najveća gastro manifestacija u Požeško-slavonskoj županiji je Požeška fišijada, potvrdilo je to i 22. izdanje Fišijade u organizaciji TZ grada Požega, koje je ove godine privuklo pet tisuća posjetitelja. Svoje umijeće u kuhanju fiš paprikaša pokazalo je 59 majstora fiša koji su u recept unijeli neke svoje tajne i svoje tajne začine, u želji da pogode ukus ocjeniteljske komisija. Tako veliki broj skuhanih kotlića, poslije je bio ponuđen posjetiteljima ali i ekipi i prijateljima koji su pratili svoje takmičare. Posebno živo je bilo i zbog predizborne kampanje, jer je nekoliko stranaka i koalicija kuhalo fiš paprikaš i organiziralo jelo i piće za svoje simpatizere, tako su nam se kao kuhari ili kao asistenti predstavili kandidati HDZ-a, kandidati koalicija HDSSB-HKS, kandidat HSS i kandidati HNS-a za 5. Izbornu jedinicu.

No najbolji fiš ove godine skuhali su kuhari ili fiš majstori iz Velike Kopanice, koji su osvojili prvo i drugo mjesto. Prvo mjesto i pehar iz ruku požeškog gradonačelnika primio je Ivica Pandurević – Za najbolji fiš svakako je presudna voda iz rijeke Biđ, koju ja uvijek nosim sa sobom, jer to je pobjednička voda. Onda naravno začini, nema tajne paprika je iz Bezdana u Vojvodini, i svaki ozbiljni kuhar koji se natječe ima papriku iz Bezdana. Naravno da je tu bitno i umijeće kuharsko, koje sam ja stekao već godinama hodajući po fišijadama po cijeloj Slavoniji i Baranji, ali i Vojvodini, Bosni. Imam već dosta uspjeha i pehara s brojnih fišijada, ali i natjecanja u kuhanju slavonskog čobanca. Zapravo kuhanje je naš hobi, nas četvorica smo kao jedna ekipa i idemo na natjecanja, jer u društvu je uvijek bolje i zanimljivije. Ne možeš očekivati, da ako si skuhao dva, tri fiša da možeš ići na natjecanja, iza nas su duge godine iskustva - rekao je Pandurević, poljoprivredni tehničar u mirovini, koji ističe da su Kopanički fiš paprikaši uvijek pobjednički.

Drugo mjesto osvojio je Josip Kitanović, također iz ekipe Velike Kopanice, ujedno i vlasnik Restorana Đeram u Kopanici. U svom restoranu i prenoćištu za najavljenu ekipu uvijek on osobno kuha fiš paprikaš, to ne prepušta kuharima, nego sam priprema tu riblju deliciju. - Ova naša Kopanička ekipa je prava, a ja sam tu najmlađi član. Kuhamo svi desetljeće i više. Nema nekakve posebne tajne u fišu, znaju je skoro svi, ali mora se imati jedan filing, za pogoditi pravi okus, pravi omjer začina, dobiti pobjednički ukus. Kuhamo sa paprikom iz susjedne Srbije, jer ta paprika nam se do sada pokazala najbolja i uvijek pobjednička – kaže zadovoljan Kitanović, a poziva ako želimo probati taj dobar fiš, jer kad smo mi novinari došli do njegovog kotlića, tamo je već sve bilo razgrabljeno, da dođemo u Đeram, gdje će on vrlo radi pripremiti baš takao šampionski fiš paprikaš. 

Treće mjesto osvojio je domaći kuhar koji je obranio čast i požeške boje, Davor Šolić iz Požege.

Ugostiteljska ponuda je cijelog dana bila na visini, čak četiri poznata restorana pripremala su stotine litara fiš paprikaša i tisuće polovica šarana na rašljama. Na glavnoj pozornici svirali su neumorni tamburaši Rubato iz okolice Nove Gradiške i Slav. Broda.

Tekst/foto: Vladimir Protić