Srijeda, 17 Kolovoz 2016 10:27

Aurea fest – sedam dana i noći s još bogatijim programom

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREDSTAVLJEN PROGRAM POŽEŠKOG FESTIVALA - SEDAM DANA – SEDAM NOĆI -

POŽEGA – Organizacijski odbor Aurea festa Požega 2016. predstavio je ovogodišnji program, sedam dana i sedam noći bogatog programa, pjesme, plesa, tambure i vina. Predstavljanje je održano u vinogradskoj klijeti na Požeškoj gori, poznatog požeškog vinogradara i jedinog vinskog kardinala u Hrvata Vlade bauera, koji je s ekipom pripremio i nekoliko starih specijaliteta požeškog kraja za kušanje.

Ovogodišnji Aurea fest održat će se od 28. kolovoza do 3. rujna pod sloganom „Sedam dana – sedam noći pjesme, plesa, tambura i vina“ koje će se održati na Trgu sv. Trojstva i pješačkim ulicama grada Požega. Uz festival održat će se niz popratnih manifestacija, a cijelo vrijeme festivala i „Vino-grad“ sa brojnim gastro i vinskim sadržajima.

- Drago mi je da na imanju ugledne požeške obitelji predstavljamo festival kojemu je i domaćin Vlado Bauer, kao i mnoge generacije Požežana, dao svoj doprinos kako bi se očuvao ponos i tradicija Požege, a ovogodišnji program donosi obilje glazbe i drugih sadržaja za uživanje i boravak u našem gradu - istakao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

IMG 5295Od ove godine novi direktor “Aurea festa“, Ivan Bunjevac iznio je ovogodišnji program festivala koji započinje u nedjelju 28. kolovoza povorkom svih sudionika od Željezničkog kolodvora, Njemačkom i Kanižlićevom ulicom u kojoj sudjeluje deset folklornih skupina, povijesne postrojbe, konjanici, zaprege, vinogradari i voćari, a na trgu će biti upriličena tradicionalna požeška berba grožđa koja će posjetiteljima donijeti na kušanje grožđe i tek stiješnjeni mošt. Na velikoj pozornici nastupit će folklorne skupine a bit će birana i „Najgizdavija Šokica“.

Za 29. kolovoza najavljen je Festival uličnih svirača i mađioničara u kojem će brojni mađioničari, performeri i ulični svirači i pjevači izvesti svoj program. U utorak 30 kolovoza očekuje nas Festival plesa u kojem će nekoliko plesnih skupina prikazati suvremeni ples, hip hop, jazz ples i kalsični balet a sve pod sloganom „Zaplešimo kroz plesne stilove i boje“. Ceh frizera i kozmetičara priredio je modnu reviju „Aurea fashion“.

Srijeda 31. kolovoza donosi večer Jazz-a u kojemu će nastupiti već dobro poznati Big Band Požega, te prva dama hrvatskog jazza i bluesa, Zdenka Kovačiček i fantastični internacionalni Grenhouse Blues band. Četvrtak 1. rujna donosi Festival koreografiranog plesa nam kojemu će nastupiti ponajbolja Kulturno umjetnička društva Slavonije s koreografijama starogradskih pjesama i plesova. Nakon toga slijedi veliki koncert Miroslava Škore od 21 sat. Od 24 sata u diskoteci Platinum slijedi Festival elektronske glazbe s vrhunskim zvucima i žestokim ritmovima elektronske i house glazbe sve do jutra.

Petak 2. rujna započinje već u dopodnevnim satima najvećom gastro manifestacijom koja okuplja preko pet tisuća posjetitelja „Požeška fišijada“ a tradicionalnim natjecanjem fiš majstora. Fišijada u požeškom parku kraj Orljave traje cijeli dan do večernjih sati uz izobilje ribljih specijaliteta i uz fiš paprikaš donosi šarana na rašljama. Navečer na velikoj pozornici slijedi Festival popularne glazbe s 16 pop, pop rock i pop folk glazbe kontinentalnog izričaja, a svoje nove skladbe izvest će Grupa Vigor, Gazde, Begini, Antonija Šola, Blanka Smoljić s Mejašima, Kristijan Rahimovski, Emina Arapović, Posegana, Geronimo, Dario Barišić, Marko Tomasović, Roko Band, The Ljubičanstveni, Crno na bijelo, Meri Andraković, Ljubavnici. nakon ovih novih pjesama na programu su hitovi s prošlih festivala.

Veliko finale sedmodnevnog Aurea festa na programu je u subotu 3. rujna, „Zlatne žice Slavonije“, glazba tamburaškog duha koja donosi 16 novih pjesama ponajboljih solista i glazbenih sastava, a cijelu večer moći će se pratiti na HTV-u u izravnom prijenosu. Nastupit će Miroslav Škoro, Kićo, Slavonske lole, Cecilija, Stjepan Jeršek Štef, Boris Ćiro Gašparac, Đani Stipaničev, Slavonski dukati, Garavuše, Dike, Salaš, Ansambl Hajo, Sanja Hajduković, Zlatna dolina, Stjepan Japarić i Sokak bez imena. U drugom dijelu bit će izvedeni tamburaški hitovi s prošlih festivala.

Direktorica Turističkog ureda TZ Požega, Silvija Podoljak najavila je niz popratne priredbi i manifestacija koje će se održavati uz festival na požeškim ulicama tijekom svih dana i noći, od Festivala vina i gastronomije gdje će se služiti samo tradicijska jela Požege.

Tekst/foto: Vladimir Protić