Nedjelja, 14 Kolovoz 2016 11:50

„Velikaši“ i njihovi gosti na starim biciklima od Velike do Kaptola

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

3. SUSRET I VOŽNJA STARIH BICIKALA VELIKA 2016. -

VELIKA - Na startu 3. Susreta i vožnje na starim biciklima u Velikoj pojavilo se dvadesetak biciklista i starih bicikala od kojih je najstarijem 77 godina, biciklu. Lijepa je to tradicija koju su uspostavili članovi OK „Velikaši“ prije nekoliko godina, jer starih bicikala je sve manje, a iz vremena kada su nastajali, prije 50, 60 i 70 godina bili su vrlo cijenjeno prometalo. U tim godinama i cijena bicikla je bila velika, u rangu cijene jedne krave, kaže organizator i predsjednik „Velikaša Franjo Radman, te su stoga i bicikli iz tih godina dobro čuvani.

Kasnije sa većom proizvodnjom cijena se smanjuje i bicikli postaje dostupan svakome, ali se i manje čuva i pazi na njega. On osobno vozi bicikl star 77 godina, njemački bicikli Diamant, proizveden 1939. godine. Svoje susrete započeli su prije 3 godine kada je u Velikoj obilježena 100. godišnjica dolaska željeznice, kada su prvi puta vozili bicikle stazom željeznice, a od tada susrete i vožnju nastavili s novim rutama.

Star ovogodišnje vožnje bio je na Trgu sv. Augustina u Velikoj, a znak za početak dao je velički načelnik Vlado Boban, koji je i ove godine s općinom Velika podržao i 3. susrete. Prva postaja, odmor i doručak u Parku prirode Papuk gdje su se sudionici upoznali s parkom i najmlađim Geo parkom, a u nastavku krenuli su put općine Kaptol. tamo su ih dočekali domaćini s okrjepom. Još nekoliko je bilo usputnih stanica, jer stari bicikli teže idu od ovih novih i modernih, te je vozačima potrebno češće odmaranje i okrjepa.

U povratku očekivao ih je ručak u veličkoj Lugarnici. Osim domaćih vozača, pridružili su im se ljubitelji starih bicikala iz Požege, Nove Gradiške i Osijeka.