Subota, 18 Lipanj 2016 10:36

Prvi puta šampion kulenijade žena, Natalija Rožić iz Gornjih Emovaca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

36. POŽEŠKA KULENIJADA – NAJSTARIJA HRVATSKA KULENIJADA -

KVALITETA KULENOVA U PROSJEKU DOBRA PA IMA NAJVIŠE SREBRENIH ODLIČJA, A BODOVIMA ISKAČE JOŠ PET KULENOVA KOJI SU DOBILI ZLATNA ODLIČJA

POŽEGA - 36. Požeška Kulenijada, inače najstarija kulenijada u Hrvatskoj, okupila je 32kulenara iz Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije. Proizvođači ove najpoznatije slavonske suhomesnate delicije donijeli su na ocjenjivanje svoje uzorke pred ocjenjivačku komisiju u Hotelu Grgin dol koju je predvodio dipl. inž. prehrambene tehnologije Ferdinand Troha, uz članove mr. vet. Mato Matijević i višegodišnjeg zlatnog kulenara Vjenceslava Hruška. Vrlo ujednačena kvaliteta ovogodišnjih kulenova je karakteristika, koju je istakao predsjednik Troha, no ipak se istaklo šest uzoraka sa većim brojem bodova. - Zaista je bila mala razlika između srebrne i zlatne medalje i možemo reći kako su kulenovi postali pravibrend Slavonije. Ono što je Dom Pérignon u šampanjcima, to je slavonski kulen među sporo fermentiranimproizvodima i trajnim kobasicama - kazao jeTroha, zadovoljan što su samo dva kulena dobila zahvalnicu, a šest uzoraka zlatne medalje.

No, ovogodišnje ocjenjivanje donijelo je i iznenađenje, prvi puta titulu šampiona i pobjednika kulenijade osvojila je žena, Natalija Rožić iz Gornjih Emovaca, nositeljica istoimenog OPG-a, koji se između ostalog bavi uzgojem crne slavonske svinje i proizvodnjom ne samo kulena, nego i ostalih suhomesnatih proizvoda. Natalija je po zanimanju kuharica, dugi niz godina kuhala je u caritasovoj kuhinji, a danas kuha u svećeničkom domu. - Iznenađena sam i uzbuđena jer se nisam nadala pobjedi. Osim kulena proizvodimo i kulenoveseke, slaninu i druge suhomesnate proizvode od crne slavonske svinje iz domaćeg uzgoja. Počeli smo prije desetak godina s uzgojem svojih svinja i većom proizvodnjom, no ona i dalje nije velika. Mi više proizvodimo za sebe i prijatelje, za druženja, a manje za prodaju. Tajna dobrog proizvoda i našeg kulena je u kvalitetnom mesu ali i zadovoljstvu i ljubavi prema tradiciji, posebno ljubavi koju u kulen ugrađuje i ženska ruka - istakla je pobjednica Natalija Rožić, koja se na svemu zahvaljuje i svom suprugu koji je organizator svega, no, on je za svoj uzorak dobio nekoliko bodova manje.

Da je ova kulenijada u znaku žena govore i rezultati po broju bodova odmah iza pobjednice, jer su sa samo jednim bodom manje plasman i zlatne plakete osvojile sestre Gabrijela i Barbara Ciganović iz Alilovaca. One su umijeće pravljenja kulena naučile od svoga oca Domagoja Ciganovića, koji se na niz kulenijada okitio zlatnim odličjima i poznati je i cijenjeni proizvođač svih suhomesnatih delicija u Hrvatskoj, ali i izvan naših granica. - Otac mi je prošle godine po prvi puta dozvolio da nadijevam kulen te mi objasnio kako se pravi kulen proizvodi. Tajnu proizvodnje neću otkriti jer onda više neće biti tajna. Moji i sestrini kulenovi označeni su posebnim vrpcama u pušnici, tako da nema zabune - istakla je vesela i vedra, starija sestra Gabrijela, koja je već sa svojom prošlogodišnjom proizvodnjom osvojila zlatnu plaketu na 2. Festivalu kulenoveseke u Velikoj, koju organizira tjednik Kronika. Gabrijela je inače zaljubljenik u slavonsku baštinu i tradiciju, članica je folklora, ima svog konja i rado ga jaše na svim manifestacijama.

Zlatne plakete osvojio je još i Franjo Lucić iz Pleternice za svoja oba uzorka, dok su ostali proizvođači osvojili srebrne medalje, ukupno 17 srebrnih, a ostali brončane plakete. Jedan uzorak na požešku Kulenijadu došao je i od proizvođača Ivice Vukelića iz New Jerseya, SAD.

Na svečanosti uručenja odličja sve kulenare pozdravio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović i čestitao na uspjehu. – I ovo ugodno druženje uz kulen pokazuje kako je kvaliteta sve bolja i da su majstori sve više oboružani znanjem i vještinama pa i tajnama koje brižno čuvaju. Želim vam svima da se i dogodine pojavite na našoj požeškoj Kulenijadi, da i dalje budete toliko predani i vrijedni u očuvanju tradicije spremanja kulena. Vjerujem da je kvaliteta i sve ovo što radite pravi putokaz kako bi se i mlađi proizvođači odlučili ući u ove vode - istakao je gradonačelnik Neferović.

Drugi dan Kulenijada se prenijela na požeški Trg sv. Trojstva, gdje je organizirana degustacija, nagrađenih i ostalih kulenova za građane i goste grada. Njih je ovaj puta zaista bilo dosta, jer se odvijao i 7. Sajam antikviteta na požeškom trgu, tako da će se o kvaliteti požeških kulenova pričati nadaleko. Ova dvodnevna manifestacija odvija se u organizaciji TZ grada Požega i pod pokroviteljstvom grada Požega, a na trgu su pravi štimung i zabavu napravili članovi TS Bisernica, pa na trgu nije nedostajalo niti slavonskog kola.

Tekst/foto: Vladimir Protić