Nedjelja, 19 Lipanj 2016 09:26

Zajedno djeca, mladi i odrasli za bolje i veće igralište

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠEN PROJEKT OBNOVE DJEČJEG IGRALIŠTA U GRABARJU -

UZ SREDSTVA ZAKLADE SLAGALICA SVE OSTALO NAPRAVILI DOBROVOLJNIM RADOM

GRABARJE -Dječje igralište je bilo malo i trebalo ga je proširiti i urediti, željelo je to 50-ero djece iz naselja Grabarje s područja grada Kutjevo, a podržali su to i ostali odrasli stanovnici. Danas Grabarje ima oko 400 stanovnika, prije nekoliko godina 450, no još uvijek je puno djece, iako zadnje dvije godine iz Grabarja su se na žalost odselile cijele obitelji u inozemstvo. Da bi se osigurao dobar i siguran prostor djeci za igru inicijativu je preuzela Sandra Polić koja je napravila projekt proširenja igrališta, a kako Grabarje ima i Područnu školu do 4. razreda koju pohađa 23 učenika, nositelj projekta je postala OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva. Projekt su predložili Zakladi Slagalica iz Osijeka, koja ga je prihvatila i odobrila 13 tisuća kuna za potrebnu nabavu materijala, dok je projektom predviđeno da sve ostale radove izvedu sami stanovnici, zajedno djeca i odrasli.

- Radila sam u razvojnoj agenciji i vidjela kako se pišu projekti. Znala sam da nam igralište treba pa sam pomislila kako bi mogli i mi napisati projekt i kandidirati se. Sretna sam što je projekt prošao i što su se u realizaciju projekta uključili svi, od mjesnog odbora, udruga i svih stanovnika - rekla je Sandra Polić, koja je i vodila realizaciju cijelog projekta.

- Na ovom prostoru je i do sada bilo dječje igralište ali je već desetak godina u derutnom stanju. Novac za materijal smo dobili a sve poslove smo sami napravili, svi ljudi iz Mjesnog odbora i DVD-a su odradili preko 400 radnih sati. Imali smo ukupno pet radnih akcija a radili smo od 28.travnja, pa evo do ove radne akcije danas. Pomagali su i članovi školskog odbora, roditelji, ali i sva djeca – ističe predsjednik MO Zdravko Matijević.

- Moram istači da je cijela inicijativa krenula od Sandre iz Grabarja, a kako je projektno bilo prihvatljivo da škola bude nositelj projekta, to smo odmah prihvatili. Prijavili smo projekt na natječaj i prošli. Kompletne radove odradili su Grabarčani dobrovoljnim radom, ali uz taj rad uložili i još dodatnih sredstava, što i prelazi onaj početni iznos koji smo dobili u projektu. Zadovoljan sam što su složno uz odrasle radili na uređenju ovog igrališta i učenici viših i nižih razreda. U planu nam je da uz pomoć grada idemo dalje sa ovakvim projektima i uvjeren sam da ćemo uspjeti u tome na radost sve djece u ovim krajevima – rekao je Miljenko Crnjac, ravnatelj OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo.
Svoje zadovoljstvo nije krio niti gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

- Presretan sam što se realizirala jedna ovakva ideja i inicijativa Sandre. Grad je donirao zemljište, a škola se prihvatila biti nositelj projekta, a u sve su se uključiliGrabarčani i njihove udruge koje djeluju u tom mjestu, od vatrogasaca do folkloraša. Predivno je vidjeti ovoliko djece na jednom mjestu kojima smo omogućili da imaju mjesto gdje se mogu okupljati i igrati. Kao grad se obvezujemo da ćemo širiti izgradnju ovakvih objekata što do sada nismo bili u mogućnosti. Malo po malo u tom pravcu ćemo krenuti i dalje, a moja je ideja da u svakom naselju izgradimo dječje igralište u što sam uvjeren da ću uspjeti - rekao je kutjevački gradonačelnik Budimir i obećao već ove godine za što je u proračunu i osigurano 200 tisuća kuna, dovršenje malonogometnog igrališta na istoj lokaciji. I ono je započeto prije nekoliko godina, niveliran teren, nasut s potrebnim kamenim materijalom cijelom površinom igrališta, a sada preostaje samo fini nasip i asfaltiranje.

Tekst/foto: Vladimir Protić