Četvrtak, 02 Lipanj 2016 10:24

Obilježen prvi Tjedan parkova Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

S VIŠE OD 40 RAZLIČITIH AKTIVNOSTI HRVATSKI NACIONALNI PARKOVI I PARKOVI PRIRODE OBILJEŽILI SU DAN ZAŠTITE PRIRODE RH, MEĐUNARODNI DAN BIORAZNOLIKOSTI TE EUROPSKI DAN PARKOVA -

U okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode te UNDP-ovog projekta PARCS, obilježen je prvi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski su parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.

tjedan parkova 1Po očuvanoj prirodi Hrvatska je, naime, jedna od najbogatijih zemalja pa se s pravom može reći kako je Hrvatska park Europe. Predavanja i natjecanja za učenike osnovnih škola, edukativne radionice, volonterski programi čišćenja okoliša i podmorja, predstavljanje ponuda lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda te natjecateljske utrke samo su neke od aktivnosti kojima su javne ustanove u sklopu Tjedna parkova Hrvatske željele pokazati lokalnom stanovništvu, ali i široj javnosti, kakvim sve prirodnim bogatstvima Hrvatska obiluje.

Obilježavanje Tjedna parkova Hrvatske u Parku prirode Papuk, prvom hrvatskom geoparku, poklapa se s obilježavanjem Europskog tjedna geoparkova. Tim je povodom u suradnji s lokalnim školama od organizirano predavanje o zaštićenim područjima u Hrvatskoj s kvizom znanja, a na Jankovcu je za oko 200 osnovnoškolaca organizirano besplatno predavanja i igre na otvorenom.

Želja je organizatora da Tjedan parkova Hrvatske postane tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone.

tjedan parkova 5Europski dan parkova proglasila je 1998. godine EUROPARC Federacija kako bi preko raznih manifestacija i drugih aktivnosti javnost upozorili na značajnu ulogu zaštićenih područja i njihove vrijednosti. Slavi se 24. svibnja, jer je tog dana 1909. godine u Švedskoj osnovano prvih devet nacionalnih parkova u Europi, što je označilo početak intenzivnije zaštite prirode na našem kontinentu. Ove godine obilježavao se pod motom „Okusi prirode“.

Zaštićena područja nisu važna samo zbog jedinstvenosti prirodnih ljepota i biološke raznolikosti, već su vrlo značajna i zbog dobrobiti koje pridonose cjelokupnom društvu. Hrana i zdravlje sve su važnija tema pa tako i slogan ovogodišnjeg Europskog dana parkova naglašava važnost lokalnih proizvoda te integraciju prirode, ljudi i gastronomije. Dan parkova obilježavao se u 23 zemlje Europe uključujući Hrvatsku sa više od 300 organiziranih događanja u zaštićenim područjima.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Park prirode Papuk