Srijeda, 01 Lipanj 2016 09:31

Pokazana visoka spremnost i učinkovitost vatrogasaca i vatrogasne tehnike

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELIKA ZDRUŽENA VATROGASNA VJEŽBA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠTINE -

KAPTOL – Da je Vatrogasna zajednica Požeštine sa svim svojim članicama, Vatrogasnim centrima u gradovima i općinama Požeštine u potpunosti spremna za sve vrste ugroženosti, kako s ljudstvom tako i tehnikom, pokazala je velika Združena vježba u organizaciji Vatrogasne zajednice Požeštine kojoj se pridružila i vatrogasna zajednica grada Požega sa svojim članicama. Ova pokazna vježba je organizirana u sklopu Mjeseca zaštite od požara a u ulasku u veću požarno sezonsku opterećenost dolaskom ljeta, sušnijeg vremena i dolaskom žetve. združenu vatrogasnu vježbu kojom su htjeli pokazati spremnost pred skoru ljetnu sezonu. U vježbi su sudjelovali Zapovjedništvo VZ Požeštine kojim rukovodi zapovjednik Marko Ašenbrener, Javna vatrogasna postrojba POžeško-slavonske županije, Vatrogasni centar Kaptol, VC Kutjevo, VC Čaglin, VC Brestovac, VC Pleternica, VC Jakšić, Javna vatrogasna postrojba grada Požega, Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje Požega, Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije i PU Požeško-slavonska. Ukupno je sudjelovalo 90 vatrogasaca u vježbi sa desetak vatrogasnih vozila, vatrogasnim auto ljestvama, tehničkim vozilom za spašavanje iz prometnih nesreća i vozilom za spašavanje u slučaju akcidenata, prolijevanja zapaljivih tekućina i asanaciju terena u slučaju akcidenta.

Vježba je održana na prostoru OŠ Vilima Korajca Kaptol i na prostoru Sportskog centra Kaptol, sa tri scenarija, požar u školi, evakuacija učenika, spašavanje s katova pomoću ljestava, izvlačenje ozlijeđenih i pružanje prve medicinske pomoći te transport do bolnice, gašenje požara u školi. Drugi scenarij je bilo spašavanje ozlijeđene osobe iz prometne nesreće u kojoj je vozač ostao zarobljen u havariranom automobilu, spašavanje pomoću tehničkog alata i izvlačenje osobe iz vozila nakon odstranjivanja karoserije i krova vozila, pružanje prve medicinske pomoći i transport ugrožene osobe. treći scenarij je zaustavljanje istakanja goriva iz cisterne za prijevoz lako zapaljivog goriva, prepumpavanje goriva u PVC spremnik specijalnom vakumskom pumpom bez iskrenja zbog mogućnosti požara i eksplozije prilikom pretakanja, osiguranje okoline teškom pjenom i sprečavanje zapaljenja goriva, čišćenje terena i asanacija od izlivenih opasnih tekućina.

Vatrogasci su pokazali zavidno znanje i sposobnosti, uglavnom koristeći tehniku i vatrogasna vozila koja su u zadnje dvije godine dobili kao donaciju iz austrijskog Tirola. Upravo te donaciju podigle su opremanje naših DVD-a i vatrogasnih centara općina i gradova Požeštine na zavidnu razinu, te smo mogli vidjeti svu spremnost vatrogasne zajednice. Nakon ove pokazne vježbe možemo reći da su vatrogasne snage moćne, spremne odgovoriti svim vrstama ugroze na terenu, ne samo požara nego i ostalih stradanja, te da su najorganiziraniji i najspremniji segment našeg društva u sustavu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara. To je bila uostalom i ocjena nakon vježbe koje su izrekli, Marko Ašenbrener, zapovjednik VZ Požeštine, Josip Ugrin, zapovjednik VZ Županije, Zdenko Mautner, zapovjednik VZ grada Požega, Zvonko Jurić, predsjednik VZ Požeštine, Željko Petrović, predsjednik VZ Županije, Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol kao domaćin, Slavko marinac, predstojnik ureda DUSZ, te Ljuban Čolić, izaslanik požeško-slavonskog župana.

Tekst/foto: Vladimir Protić